Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është kortizoli?

Kur një person është i stresur, gjëndrat mbiveshkore lëshojnë hormonin stoerid të kortizolit.

Kortizoli është hormoni kryesor i stresit të trupit dhe ai luan rol në shumë funksione trupore, duke përfshirë kontrollin e nivelit të sheqerit në gjak.

Niveli i kortizolit në gjak është zakonisht më i lartë në mëngjes dhe gradualisht zvogëlohet gjatë gjithë ditës.

Trupi mbështetet në komunikim efektiv midis tre pjesëve vijuese të trupit për të lëshuar sasinë e saktë të kortizolit:

  • Gjëndra mbiveshkore
  • Gjëndra e hipofizës
  • Hipotalamusi, që është pjëse e trurit

Këto tre pjesë stimulojnë prodhimin e kortizolit kur trupi ka nevojë për të dhe bllokojnë atë kur nivelet duhet të ulen poshtë.

Edhe niveli i lartë i kortizolit edhe niveli i ultë ka efekt negativ në trup.

Youtube

Arkiva

Kategoritë