Die, Nën 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë është ekzema?

Ekzema është një nga sëmundjet më të përhapura dermatologjike në të gjithë botën. Është një gjendje e cila shkakton irritime, të çara dhe kruajtje në lekurë.

Fjala “ekzemë” përdoret gjithashtu posaçërisht për të folur rreth dermatitit atopik, llojit më të zakonshëm të ekzemës.

“Atopic” i referohet një koleksioni të sëmundjeve që përfshijnë sistemin imunitar, përfshirë dermatitin atopik, astmën dhe ethet e sanëve. Dermatiti është një inflamacion i lëkurës.

Fakte të shpejta mbi ekzemën

 • Disa ushqime mund të shkaktojnë simptoma, të tilla si arrat dhe produktet qumështore
 • Simptomat ndryshojnë në varësi të moshës së personit me ekzemë
 • Ekzema gjithashtu mund të nxitet nga faktorë mjedisorë si tymi dhe poleni. Sidoqoftë, ekzema nuk është një gjendje e shërueshme
 • Trajtimi përqendrohet në shërimin e lëkurës së dëmtuar dhe në zbutjen e simptomave. Ende nuk ka një kurë të plotë për ekzemën, por simptomat mund të menaxhohen.
 • Ekzema nuk është një gjendje ngjitës
 • Simptomat e dermatitit atopik mund të ndryshojnë, në varësi të moshës së personit me gjendje
 • Dermatiti atopik zakonisht shfaqet tek foshnjat.

Simptomat te foshnjat nën 2 vjeç

 • Skuqjet zakonisht shfaqen në lëkurën e kokës dhe faqet
 • Skuqjet zakonisht flluskojnë përpara se të rrjedh lëngu
 • Skuqjet mund të shkaktojnë kruajtje ekstreme. Kjo mund të ndërhyjë në gjumë. Fërkimi i vazhdueshëm dhe kruarja mund të çojë në infeksione të lëkurës

Simptomat te fëmijët e moshës 2 vjeç deri në pubertet

 • Skuqjet zakonisht shfaqen pas rrudhave të bërrylave ose gjunjëve
 • Ato janë gjithashtu të zakonshme në qafë, kyçet, kyçin e këmbës dhe rrudhat midis mollaqit dhe këmbëve.

Me kalimin e kohës, mund të ndodhin simptomat e mëposhtme:

 • Skuqjet mund të bëhen me gunga
 • Skuqjet mund të lehtësohen ose errësohen
 • Skuqjet mund të trashen në një proces të njohur si lichenifikim. Skuqjet më pas mund të zhvillojnë nyje dhe një kruarje të përhershme

Simptomat tek të rriturit

 • Skuqjet zakonisht shfaqen në rrudhat e bërrylave ose gjunjëve ose në napën e qafës
 • Skuqjet mbulojnë pjesën më të madhe të trupit
 • Skuqjet mund të jenë veçanërisht të spikatura në qafë, fytyrë dhe rreth syve
 • Skuqjet mund të shkaktojnë lëkurë shumë të thatë
 • Skuqjet mund të jenë kruarje të përhershme
 • Skuqjet në të rriturit mund të jenë më me luspa sesa ato që ndodhin tek fëmijët
 • Skuqjet mund të çojnë në infeksione të lëkurës

Nuk ka shërim për ekzemën. Trajtimi për gjendjen synon të shërojë lëkurën e prekur dhe të parandalojë ndezjen e simptomave. Mjekët sugjerojnë një plan trajtimi bazuar në moshën e një individi, simptomat dhe gjendjen aktuale të shëndetit.

Tek disa njerëz, ekzema largohet me kalimin e kohës. Për të tjerët, mbetet një gjendje e përjetshme./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë