Enj, Mar 21, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dini për limfomën?

Limfoma është një kancer i sistemit limfatik. Zhvillohet në limfocitet, të cilat janë një lloj qelize e bardhë e gjakut. Këto qeliza ndihmojnë në luftimin e sëmundjeve në trup dhe luajnë një rol thelbësor në mbrojtjen imunitare të trupit.

Pasi që ky lloj kanceri është i pranishëm në sistemin limfatik, ai shpejt mund të metastazohet, ose përhapet, në inde dhe organe të ndryshme në të gjithë trupin. Limfoma më së shpeshti përhapet në mëlçi, palcë kockore ose mushkëri.

Njerëzit e çdo moshe mund të preken nga limfoma, por është ndër shkaqet më të zakonshme tek fëmijët dhe të rriturit e rinj të moshës 15–24 vjeç. Shpesh është i shërueshëm.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të limfomës: Limfoma Hodgkin dhe jo-Hodgkin. Brenda këtyre, ka shumë nëntipe.

Limfoma jo-Hodgkin

Limfoma jo-Hodgkin, e cila është lloji më i zakonshëm, zhvillohet në mënyrë tipike nga limfocitet B dhe T (qelizat) në nyjet limfatike ose indet në të gjithë trupin. Rritja e tumorit në limfoma jo-Hodgkin mund të mos prekë çdo nyje limfatike, shpesh duke anashkaluar disa dhe duke u rritur në të tjerët.

Përbën 95% të rasteve të limfomës.

Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit (NCI), limfoma jo-Hodgkin përbën 4.2% të të gjithë kancereve në Shtetet e Bashkuara, dhe rreziku i jetës së një personi për zhvillimin e tij është rreth 2.2%.

Limfoma e Hodgkin

Limfoma Hodgkin është një kancer i sistemit imunitar, dhe mjekët mund ta identifikojnë atë me praninë e qelizave Reed-Sternberg, të cilat janë limfocitet B anormalisht të mëdha. Në njerëzit me limfoma Hodgkin, kanceri zakonisht lëviz nga një nyje limfatike në atë ngjitur.

Simptomat e limfomës janë të ngjashme me ato të disa sëmundjeve virale, siç është ftohja e zakonshme. Sidoqoftë, ato zakonisht vazhdojnë për një periudhë më të zgjatur.

Disa njerëz ndodh të mos pësojnë asnjë simptomë. Të tjerët mund të vërejnë një ënjtje të nyjeve limfatike. Ënjtja shpesh ndodh në qafë, ijë, bark, ose sqetull.

Simptoma të tjera të të dy llojeve të limfomës mund të përfshijnë:

  • ethe në vazhdim pa infeksion
  • djersitje gjatë natës, ethe dhe të dridhura
  • humbje peshe dhe ulje e oreksit
  • kruajtje e pazakontë
  • lodhje e vazhdueshme ose mungesë energjie
  • dhimbje në nyjet limfatike pas pirjes së alkoolit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë