Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë diete duhet të ndjekin diabetikët?

Diabeti eshte nje semundje kronike dhe kerkon trajtim per gjate gjithe jetes. Kjo semundje karakterizohet nga rritja e sheqerit ne gjak, si pasoje e mungeses se insulines ose paaftesise se saj per te ulur sheqerin.

Diabeti ndahet kryesisht ne 2 kategori te medha, diabet tip 1 dhe diabet tip 2. Personat me diabet 1 nuk prodhojne fare insuline.

Personat me diabet tip 2 prodhojne pak insuline ose insulina qe prodhojne nuk ka rendiment, (ose te dyja bashke).

Kontrolli i sheqerit ne gjak ne semundjen e diabetit kerkon nje koordinim te mire te sheqerit nga ushqimi me mjekimin dhe aktivitetin fizik.

Gjithkush mund te perfitoje nga nje ushqyerje e shendetshme si ajo qe keshillohet per diabetiket.

Vjollcë Dedushaj Fazliu, Endokrinologe na keshillon se cila eshte dieta adekuate per diabetiket.

Youtube

Arkiva

Kategoritë