Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Anemia, simptomat dhe parandalimi

Anemia është mungesa e qelizave të kuqe të gjakut ose hemoglobina.

 Qelizat e kuqe të gjakut dhe hemoglobina, molekula në qelizat e kuqe të gjakut që i bëjnë ato të kuqe, janë të rëndësishme, sepse mbartin oksigjen nga mushkëritë rreth trupit. Është e rëndësishme për të gjetur dhe trajtuar shkakun e anemisë, si dhe aneminë vetë.

Simptomat e anemisë

Nëse keni anemi, do të ndiheni të lodhur dhe pa frymë, madje edhe kur bëni gjërat që zakonisht mund t’i bëni lehtësisht.

Ju gjithashtu mund të keni një rrahje të shpejtë të zemrës ose të parregullt, dukeni të zbehtë, keni këmbë ose duar të ftohtë, ndjeheni i trullosur ose i zbehur.

Është e rëndësishme të vizitoni mjekun tuaj nëse keni ndonjë nga këto simptoma.

Shkaqet e anemisë

Ju mund të bëheni anemikë nëse:

Nuk keni mjaft qeliza të shëndetshme të kuqe të gjakut në palcën e eshtrave – kjo mund të jetë për shkak të sëmundjes së trashëguar ose sëmundjes së palcës së eshtrave.

Humbasin qelizat e kuqe të gjakut nëpërmjet gjakderdhjes, qofshin ato periudha të rënda, gjakderdhje të shpejtë ose një kaq e ngadalshme që nuk e keni vërejtur.

Keni një sëmundje që shkatërron qelizat e kuqe të gjakut

Keni mungesë të ushqyesve të kërkuar për të bërë hemoglobinë, të tilla si hekuri

Diagnoza e anemisë

Zakonisht kryhet një test gjaku për të diagnostifikuar aneminë. Nëse keni anemi, mjeku juaj do t’ju flasë dhe do t’ju shqyrtojë për të vlerësuar se sa është anemia e rëndë dhe çfarë mund të jetë shkaku. Mund t’ju kërkohet të keni më shumë teste, në varësi të asaj që doktori juaj ka mësuar nga biseda me ju dhe duke ju shqyrtuar.

Trajtimi i anemisë

Trajtimi varet nga shkaku. Por ka zakonisht dy pjesë:

Trajtimin e vetë anemisë

Trajtimin e shkakut të anemisë

Parandalimi i anemisë

Ju mund të zvogëloni shanset për të marrë anemi duke përdorur një dietë të shëndetshme dhe duke vizituar doktorin./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë