Die, Sht 24, 2023
Banner Top
Banner Top
Ajri i ndotur rritë rrezikun nga sëmundja e Alzheimerit

Ndotja e ajrit, ndikon në gjithë shëndetin e njeriut.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 9 në 10 persona në botë jetojnë në ambiente me ajër të ndotur. Cilësia e dobët e arjit, ndikon në miliona vdekje në botë për cdo vit.

Megjithëse është e kuptueshme që ajri i ndotur ndikon në sistemin respirator – dhe në kancer të mushkrive – cilësia e ajrit ndikon edhe në organe të tjera.

Sipas një studimi të publikuar në Medical Neës Today, njerëzit që jetojnë në ambiete me ajër të ndotur kanë tendencë më të madhe të preken nga demantia.

Një hulumtim tjetër i publikuar në revistën Brain, thotë që ajri i ndotur ndikon edhe në sëmundjen e Alzheimerit.

“Ky është studimi i parë, që lidh cilësinë e ajrit dhe ndryshimet në trurin e njeriut dhe me kujtesën”, shprehet autori i këtij hulumtimi, Andrew Petkus./Familja Jone

Youtube

Arkiva

Kategoritë