Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
A është i rrezikshëm rrezatimi nga skanuesit e trupit të aeroportit?

Shqetësimet e pacientëve shpesh bazohen në paralajmërimet që ofruesit e kujdesit shëndetësor kanë lëshuar në lidhje me rrezet X.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave paralajmëron pacientët që t’i nënshtrohen imazhit me rreze X vetëm kur është e nevojshme. Por a duhet që njerëzit të shqetësohen për skanuesit e sigurisë në aeroporte?

Fatmirësisht fluturuesit e shpeshtë të ndërgjegjshëm për shëndetin, nuk ka nevojë të shqetësohen, tha Dr. Lewis Nelson, profesor dhe kryetar i mjekësisë emergjente në Rutgers New Jersey School School.

Rrezatimi është një term i përgjithshëm për lloje të ndryshme të energjisë lëvizëse elektromagnetike: rrezatimi jonizues (ajo që lëshojnë makinat me rreze X) dhe rrezatimi jo-jonizues (i cili përfshin valët e radios dhe magnetike). Dallimi kryesor midis rrezatimit jonizues dhe jo-jonizues është niveli i energjisë që ato transmetojnë.

Rrezatimi jonizues ka energji të mjaftueshme për të trokitur elektrone larg atomeve, duke krijuar radikale të lira; këto grimca kimikisht reaktive mund të dëmtojnë ADN-në dhe të rrisin rrezikun e njerëzve nga kanceri.

Por rrezatimi jonizues ka një ndikim të vërtetë në shëndetin tonë vetëm kur merret në doza të larta. Dhe në makinat me rreze X në aeroport, edhe pse rreth gjysma e skanerëve lëshojnë rrezatim jonizues, doza thjesht nuk është aq e lartë sa të bëjë dëm trupor, tha Nelson.

Ndërsa pacientët mund të shqetësohen për numrin e rrezeve mjekësore që ata marrin, sasia e rrezatimit të dhënë nga një rreze X aeroporti është e vogël. Një rreze X në gjoks ekspozon pacientët në rreth 1.000 herë rrezatimin e një skaneri aeroporti. Shoqëria e Fizikës Shëndetësore vlerëson se skanerët me rreze X nga aeroporti ofrojnë 0.1 mikrovalë rrezatimi për skanim. Në krahasim, një rreze X-tipike e gjoksit jep 100 mikrovalë rrezatimi, sipas një studimi të botuar në revistën Radiology.

Dhe udhëtarët janë të ekspozuar ndaj rrezatimit shumë më tepër gjatë vetë fluturimit, tha Nelson. Çdo  minutë në aeroplan jep afërsisht të njëjtën dozë rrezatimi si një skanim me rreze X nga aeroporti.

“Ironikisht njerëzit  që kanë frikë nga ekspozimi nga rrezatimi gjatë ekzaminimit kanë çdo kualifikim për të hipur në aeroplan,” tha Nelson.

Këto skanerë lëshojnë një sasi kaq të vogël rrezatimi sa që edhe nëse flini çdo ditë për një vit, prapë do të merrni vetëm një pjesë të rrezatimit jonizues që thithni nga ushqimi, bazuar në vlerësimet e dozës nga NASA.

Shumica e ushqimeve përmbajnë sasi të vogla të molekulave radioaktive karboni-14 dhe kalium-40, sipas NASA-s. Në fakt, shumë nga objektet dhe substancat me të cilat hasim çdo ditë lëshojnë rrezatim; toka, trotuaret çimento dhe ndërtesat, madje edhe ajri që thithim janë të gjitha pak radioaktive.

Në krahasim me të gjithë atë rrezatim, një skanues me rreze X lëshon një sasi të parëndësishme, tha Nelson. Kjo vlen edhe për njerëzit më të rrezikuar nga ekspozimi ndaj rrezatimit, të tilla si gratë shtatzëna dhe foshnjat, të cilët marrin të njëjtën sasi rrezatimi në sfond çdo ditë si kushdo tjetër.

“Doza e bën helmin”, tha Nelson, “Gjithçka është toksike nëse keni mjaft dozë. Konkluzioni i kësaj është jotoksik nëse keni një dozë të ulët të.”

Dhe në këtë rast, shtoi Nelson, rrezet X të aeroportit përfundimisht bien në anën jotoksike të spektrit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë