Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
A e përmirëson memorien stimulimi i trurit?

Stimulimi magnetik i trurit përmirëson kujtesën e punës, duke ofruar një rrugë të re të mundshme të terapisë për individët që jetojnë me sëmundjen Alzheimer dhe forma të tjera të demencës, sipas hulumtimeve të reja nga Shkolla e Mjekësisë e Dukës.

Pjesëmarrësit të rinj dhe të moshuar të cilët morën një terapi të quajtur stimulim transkranial magnetik përsëritës (rTMS) u kryen më mirë në një detyrë të memorjes sesa gjatë një placebo të ngjashëm me rTMS në studim, i cili u botua këtu në PLoS One.

“Ky studim mbështetet në parametra shumë të individualizuar, nga përzgjedhja e objektivit të stimuluar, bazuar në aktivizimin e fMRI, në përzgjedhjen e vështirësisë, titruar sipas performancës së subjekteve. Tani që kemi treguar se këto parametra specifikë mund të përmirësojnë performancën në shëndet do të jemi në gjendje ta zgjerojmë atë tek popullatat me deficite të memories “, tha Lysianne Beynel, PhD, një bashkëpunëtore postdoktorale në Departamentin e Psikiatrisë dhe Shkencave të Sjelljes.

Memoria e punës është procesi i kujtesës dhe pastaj përdorimi i informacionit përkatës gjatë kryerjes së një detyre. Është një komponent kyç i detyrave të përditshme si ngasja në një vendndodhje të re, duke bërë një recetë ose duke ndjekur udhëzimet. Individët me sëmundjen Alzheimer, të cilët do të dyfishohen deri në 2050 dhe forma të tjera të demencës, do të përjetojnë humbje progresive të kujtesës së punës dhe forma të tjera të njohjes, duke çuar në një rrezik më të madh të lëndimit ose vdekjes dhe zvogëlimin e aftësisë së tyre për të funksionuar pa kujdes shtëpiak.

Njëzet e nëntë të rinj dhe 18 të moshuar përfunduan studimin, që përfshinte përpjekjen për të kujtuar dhe pastaj riprodhuar një seri letrash me rend alfabetik. Autorët aplikuan ose rTMS me frekuencë të lartë në internet (5Hz), ose një tronditje të ngjashme me placebo mbi korteksin e majtë prefrontal, një zonë në tru që është përgjegjëse për funksionin më të lartë ekzekutiv. Pjesëmarrësit e të gjitha moshave që morën rTMS performuan më mirë se ata që morën placebo të ngjashëm me rTMS.

“Në kundërshtim me pjesën më të madhe të asaj që dëgjojmë, truri i plakjes ka një aftësi të jashtëzakonshme për të kujtuar ngjarjet e kaluara dhe për ta përdorur këtë informacion në një mënyrë fleksibile. Stimulimi i trurit që zbatohet në studimin tonë tregon se të moshuarit kanë përfituar po aq sa të rinjtë”./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë