Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
A mund të ndalojmë së menduari?

Shpesh e gjejmë veten në një lak mendimesh të pafundshme. Dhe çdo herë, ne përpiqemi të ndalojmë këtë rrjedhë duke i thënë vetes që të ndalojmë së menduari. Por, a mund të ndalemi ndonjëherë së menduari?

Kjo varet nga mënyra se si e përcaktoni “të menduarit”, tha Michael Halassa, një profesor ndihmës në departamentin e trurit dhe shkencave njohëse në MIT. Një mendim, i cili është rezultat i shkrepjes kimike midis qelizave të trurit, mund të ndodhë si në nivelin e vetëdijshëm ashtu edhe të pavetëdijshëm, tha ai.

Lloji i të menduarit për të cilin jemi të vetëdijshëm, siç janë mendimet e pafundme që shfaqen kur ne përpiqemi të flemë, në teori mund të heshtet. Kjo me sa duket është ajo që meditimi ka të bëjë me të, tha Halassa.

“Nuk e di nëse [plotësisht ndalimi i të menduarit] është teorikisht i mundur dhe nëse është, unë mendoj se do të ishte jashtëzakonisht e vështirë për t’u provuar,” tha Julia Kam, një shkencëtare njohëse.

Por është e qartë se “medituesit janë shumë më të akorduar se çfarë janë mendimet e tyre”, tha Kam për Live Science. “Kështu që kur ata supozohen të përqendrohen në diçka dhe mendja e tyre zhvendoset, atëherë ata janë shumë më mirë në zgjedhjen e vëmendjes.”

Ka një ndryshim midis të menduarit dhe të qenit i vetëdijshëm se jeni duke menduar, tha ajo. Pra, nëse pyetni dikë se çfarë po mendojnë dhe ata përgjigjen me “asgjë”, ata thjesht nuk mund të jenë të vetëdijshëm se ata kanë mendime, tha Kam. Për shembull, ju mund të jeni thellësisht në mendime për një marrëdhënie ose një provë të ardhshme, dhe ju bëheni të vetëdijshëm për atë kur dikush ju heq mbi supe dhe do t’ju heqë nga puna, tha ajo. Njerëzit që mendojnë për “asgjë” gjithashtu mund të kenë mendime të vetëdijes që nuk tregojnë një histori koherente, tha Halassa.

Por truri në të vërtetë nuk ndalet së “menduari” në një kuptim më të gjerë. Shumica e mendimeve ndodhin në sfond pa qenë ne të vetëdijshëm për to, dhe “nuk ka me të vërtetë një mënyrë për t’i larguar këto gjëra”, tha Halassa.

Nëse shihni një fytyrë të njohur në një turmë dhe mendoni se i njihni ata, mund të mos jeni në gjendje të krijoni mënyrën se si i njihni menjëherë, tha Halassa. Por mbase disa orë më vonë, papritmas do të mbani mend. Kjo është rezultat i “mendimit” të trurit tuaj në sfond, tha ai./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë