Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
Memoria dhe të menduarit: Çfarë është normale dhe çfarë nuk është?


Shumë njerëz të moshuar shqetësohen për kujtesën e tyre dhe aftësitë e tjera të të menduarit. Për shembull, ata mund të jenë të shqetësuar marrja e më shumë kohë se më parë për të mësuar gjëra të reja, ose ndonjëherë mund të harrojnë të paguajnë faturën. Këto ndryshime zakonisht janë shenja të harresës së butë – shpesh një pjesë normale e moshës së plakjes – jo të problemeve serioze të kujtesës.

Cila është dallimi në mes të harresës normale dhe të problemeve të kujtesës serioze?

Problemet e kujtesës serioze e bëjnë të vështirë të bëni gjëra të përditshme si ngasja dhe pazaret. Shenjat mund të përfshijnë:

Pyetni të njëjtat pyetje pa pushim

Humbni në vende të njohura

Nuk jeni në gjendje të ndiqni udhëzimet

Hutoheni për kohën, njerëzit dhe vendet

Zvogëlimi i butë njohës

Disa të rritur të moshuar kanë një gjendje të quajtur dëmtim i butë njohës, ose MCI, në të cilën ata kanë më shumë kujtesë ose probleme të tjera të të menduarit se njerëzit e tjerë në moshën e tyre. Njerëzit me MCI mund të kujdesen për veten dhe të bëjnë aktivitetet e tyre normale. MCI mund të jetë një shenjë e hershme e Alzheimerit, por jo të gjithë me MCI do të preken nga sëmundja e Alzheimerit.

Nëse keni MCI, vizitoni mjekun tuaj çdo 6-12 muaj për të parë nëse keni ndonjë ndryshim në kujtesën dhe aftësitë e tjera të të menduarit me kalimin e kohës. Mund të ketë gjëra që mund të bëni për të ruajtur kujtesën tuaj dhe aftësitë mendore. Asnjë ilaç nuk është miratuar për të trajtuar MCI.

Çmenduria

Demenca është humbja e funksionimit kognitiv – të menduarit, të kujtuarit, të mësuarit dhe arsyetimit – dhe aftësitë e sjelljes deri në një masë aq të madhe sa ajo ndërhyn me jetën dhe aktivitetet e përditshme. Humbja e kujtesës, ndonëse e zakonshme, nuk është shenja e vetme. Një person mund të ketë gjithashtu probleme me aftësitë gjuhësore, perceptimin vizual ose vëmendjen. Disa njerëz kanë ndryshime të personalitetit. Demenca nuk është një pjesë normale e plakjes.

Kur duhet të vizitoni doktorin?

Nëse ju, një anëtar i familjes ose një mik I juaji keni probleme të mbani mend ngjarjet e fundit ose mendoni qartë, bisedoni me një mjek. Ai ose ajo mund të sugjerojë një kontroll të plotë për të parë se çfarë mund të shkaktojë simptomat.

Kujtesa dhe probleme të tjera të të menduarit kanë shumë shkaqe të mundshme, përfshirë depresionin, infeksionin, ose efektin anësor të ilaçeve. Ndonjëherë, problemi mund të trajtohet dhe problemet e të menduarit zhduken. Herë të tjera, problemi është një çrregullim i trurit, siç është sëmundja e Alzheimerit, e cila nuk mund të ndryshohet.

Gjetja e shkakut të problemeve është e rëndësishme për të përcaktuar rrjedhën më të mirë të veprimit./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë