Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse është e rëndësishme larja e dhëmbëve?

Është e rëndësishme që të lahen dhëmbët për të parandaluar sëmundjet e gomës. Refuzimi për të larë dhëmbët për disa ditë mund të çojë në fillimin e sëmundjes së gomëve.

Njeriu mesatar mund të hajë rreth 3-4 herë në ditë. Ushqimi që hamë është përtypur nga dhëmbët, tretur pjesërisht në gojë, dhe më pas gëlltitet. Grimcat e mbetura të ushqimit grumbullohen ose mbulohen në dhëmbë, gjuhë, nën mishrat e dhëmbëve, midis dhëmbëve dhe madje edhe në gropat e dhëmbëve. Bakteret në gojë veprojnë në mbeturinat e ushqimit dhe i kthejnë ato në formë një substancë ngjitëse, e njohur si pllakë.

 Me kalimin e kohës, acidet në pllakë mund të shkaktojnë dëme në dhëmbët  dhe mishrat e dhëmbëve, duke rezultuar në një sërë çështjesh të shëndetit të dhëmbëve siç janë prishja e tyre, sëmundja e gomës dhe sepsia dentale, nëse nuk trajtohet. Për fat të mirë, një mënyrë e lehtë dhe e besueshme për të hequr qafe grimca të tilla ushqimore që rrinë në dhëmbë dhe pykë në mes tyre është duke larë dhëmbët rregullisht.

Larja e dhëmbëve mund të ndihmojë në parandalimin e prishjes së tyre. Ajo gjithashtu ndihmon në parandalimin e frymëmarrjes së keqe, e cila mund të dekurajojë miqtë, kolegët dhe anëtarët e familjes nga zhvillimi i marrëdhënieve më të thella ndërpersonale me ju.

Larja e rregullt e dhëmbëve tuaj zvogëlon rrezikun e infeksioneve bakteriale si abscesi i dhëmbëve. Abscesi I  dhëmbëve formohet  kur bakteret në gojë shumëfishohen në nivele jo të shëndetshme, pasi mjedisi është i favorshëm për rritjen dhe zhvillimin e saj. Abscesi i dhëmbëve, nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë dëme serioze shëndetësore që përfshijnë mushkëritë, zemrën, apo edhe trurin. Në raste shumë të rralla, infeksione të tilla që ndikojnë në organet vitale janë të njohura si shumë fatale. Dhëmbët e dobët dhe shëndeti i gomës është i lidhur kronikisht me shumë kushte shëndetësore, përfshirë diabetin, osteoporozën dhe sëmundjen e Alzheimerit.

Ruajtja e higjienës orale, nga të cilat furçimi është një komponent i rëndësishëm, mund të ndihmojë në kursimin e parave duke shmangur vizitat e panevojshme të dentisti për punë dentare, si për mbushjen e kaviteteve ose operacioneve për forma të rënda të sëmundjes së gomës. Përveç kësaj, është e vështirë për të përtypur dhe për të ngrënë, dhe është e vështirë të buzëqeshësh edhe nëse dhëmbët dhe mishrat janë prekur. Dhëmbët e pastër mund të sigurojnë një sërë dhëmbësh të fortë, të cilët mund të rrisin nivelin e vetëbesimit.

Rekomandohet të lani dhëmbët dy herë në ditë dhe pas çdo vakti. Nëse dhëmbët mbeten të shëndetshëm, atëherë mishrat mbesin të shëndetshme. Sigurohuni që pasta e dhëmbëve tuaj përmban fluorid për dhëmbë më të fortë dhe më të shëndetshëm. Gjithashtu, fëmijët duhet të trajnohen për t’u pastruar në mënyrën e duhur dhe për të paktën 3 minuta, siç thuhet nga KidsHealth. Shoqata amerikane e dhëmbëve (ADA) rekomandon përdorimin e një furçe dhëmbësh të butë, duke e zëvendësuar atë një herë në çdo 3-4 muaj dhe përdorimin e produkteve dentare me vulën ADA të miratimit për dhëmbë të shëndetshëm./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë