Mër, Mar 20, 2024
Banner Top
Banner Top
A është e dëmshme zbardhja e dhëmbëve?

Askush nuk dëshiron të dhëmbë të verdhë. Por a është e sigurtë metoda për zbardhimin e dhëmbëve?

Për këtë na jep përgjigje stomatologja Anne Clemons, DMD.

Me siguri i keni parë ata (ose madje i keni përdorur): Shirita ngjitës ose tabaka të mbushura me xhel të dizajnuara për të zbardhur dhëmbët tuaj me peroksid hidrogjeni. Ata janë lehtësisht të disponueshëm mund të bëjnë një punë të shkëlqyeshme, thotë Dr. Clemons.

Por… Produktet e peroksidit të hidrogjenit mund të dëmtojnë proteinat në shtresën e dhëmbëve, sipas rezultateve të studimit të paraqitura në takimin e vitit 2019 të Shoqatës Amerikane për Biokimi dhe Biologji Molekulare. Dentin është indi i vështirë që shtrihet nën smaltin sipërfaqësor të dhëmbit.

Zbardhimi i dhëmbëve – i dëmshëm për shëndetin e dhëmbëve?

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që produktet e zbardhjes gjithashtu mund të forcojnë ose zbusin sipërfaqen e dhëmbit, thotë Dr. Clemons. Por ka një vërejtje.

“Këto studime janë bërë në një laborator, jo në dhëmbë të gjallë,” thotë ajo.

Është e mundur që ndryshimet të jenë të përkohshme dhe mund të kthehen pasi një person ndalon përdorimin e produkteve për zbardhjen e dhëmbëve.

Hapat e sigurt për zbardhjen e dhëmbëve

Tani për disa siguri – Produkte zbardhuese të peroksidit të hidrogjenit kanë qenë rreth e rrotull për dekada, dhe miliona njerëz i përdorin ato – duke përfshirë shumë dentistë, thekson Dr. Clemons.

 “Dhe ne nuk kemi parë një rritje të problemeve si rreziku i zgavrës ose fraktura e dhëmbit pas zbardhjes,” thotë ajo.

Shoqata Stomatologjike Amerikane (ADA) ka thënë gjithashtu se zbardhuesit e peroksidit të hidrogjenit janë të sigurt dhe efektivë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë