Hën, Gus 2, 2021
Banner Top
Banner Top
Lani dhëmbët që të parandaloni Alzheimerin

Ju jo vetëm që i shmangni vrimat në dhëmbë duke mbajtur higjienë të mirë të gojës, hulumtuesit në Universitetin e Bergenit kanë zbuluar një lidhje të qartë mes sëmundjes së gomës dhe sëmundjes Alzheimer.

Studiuesit kanë përcaktuar se sëmundja e gomëve (ilaumëzimi) luan një rol vendimtar në atë nëse një person fiton Alzheimer ose jo.

“Ne kemi zbuluar prova të ADN-së se bakteret që shkaktojnë gingiviti mund të lëvizin nga goja në tru,” thotë studiuesi Piotr Mydel në Laboratorin Hulumtues të Broegelmanns, Departamenti i Shkencave Klinike, Universiteti i Bergenit (UiB).

Bakteret prodhojnë një proteinë që shkatërron qelizat nervore në tru, gjë që çon në humbjen e kujtesës dhe në fund të fundit, Alzheimer.

Lani dhëmbët tuaj për kujtesë më të mirë

Mydel vë në dukje se bakteret nuk janë vetëm Alzheimer, por prania e këtyre baktereve rrit rrezikun për zhvillimin e sëmundjes në mënyrë të konsiderueshme dhe gjithashtu implikohen në një progres më të shpejtë të sëmundjes. Megjithatë, lajmi i mirë është se ky studim tregon se ka disa gjëra që mund të bëni vetë për të ngadalësuar Alzheimerin.

Mydel shton se është e rëndësishme, nëse keni Alzheimer në familjen tuaj, shkoni rregullisht te dentisti juaj dhe pastroni dhëmbët si duhet.

Është zhvilluar ilaçi i ri

Hulumtuesit kanë zbuluar më parë se bakteret që shkaktojnë gingiviti mund të lëvizin nga goja në tru, ku enzimat e dëmshme që ata nxjerrin mund të shkatërrojnë qelizat nervore në tru.

Tani, për herë të parë, Mydeli ka dëshmi të ADN-së për këtë proces nga truri i njeriut. Mydel dhe kolegët e tij kanë ekzaminuar 53 persona me Alzheimer dhe kanë zbuluar enzimin në 96 për qind të rasteve. Sipas Mydel, kjo njohuri u jep kërkuesve një qasje të re të mundshme për të sulmuar sëmundjen e Alzheimerit.

“Ne kemi arritur të zhvillojmë një ilaç që bllokon enzimat e dëmshme nga bakteret, duke shtyrë zhvillimin e Alzheimer. Ne planifikojmë ta provojmë këtë ilaç më vonë këtë vit, thotë Piotr Mydel./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë