Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
6 sjellje të fëmijëve që janë rezultat i gabimeve të prindërve

Fëmija juaj është ka sjellje të mirë në shtëpi por sapo të dilni në qytet ju befason për të keq!

Nëse bëni gabime në edukimin e tyre, atëherë këto do të jenë mjaft të dukshme në situata të caktuara.

Bright Side ka vendosur të ndajë me ju disa këshilla të sjelljes dhe edukimit të fëmijëve tuaj.

Shprehia për të ndërprerë të tjerët

Duke thënë “Mos më ndërprit”! nuk funksionon aspak.

Mësojeni fëmijën tuaj të presin kur t’iu vijë radha për të folur apo për të bërë ndonjë bisedë çdo ditë, përderisa ju jeni folur me dikë në telefon apo jeni duke ngrënë darkë.

Për shembull, para se të telefononi dikë, tregoni fëmijës suaj:

“Tani, unë do të flas në telefon dhe nuk dua që të më ndërpresësh. Do ta përfundoj bisedën kur akrepat e orës të arrijnë këtë numër, në rregull”?!

Fëmija juaj prek sende në dyqan apo insiston blerjen e tyre

Është shumë e rëndësishme që fëmija juaj të mësohet se nuk mund të blejë gjithçka që mund të ekzistojë sepse nuk është nevoja për ta bërë këtë.

Fëmijët mendojnë se ju mbledhni gjëra nga dyqani pa ndonjë sistem të duhur, ata thjeshtë nuk e kuptojnë se ju keni një listë të mallrave për të blerë.

Pra, duhet ta përgatitni fëmijën tuaj para se të bëni Pazar.

Krijoni së bashku një listë të mallrave (vizatoni figura nëse fëmija juaj nuk mund të lexojë akoma).

Le të jetë fëmija juaj ëprgjegjës për këtë letër, duke ia bërë me dije se ju po ndjekni listën.

Fëmija juaj nuk thotë fjalë të hijshme

Sa më herët të filloni të mësoni edukimin e fëmijës suaj, aq më mirë.

Megjithatë, disa e kuptojnë lehtë, ndërsa të tjerëve iu duhet akoma kohë.

Tregojuni fëmijës suaj magjinë e fjalëve të sjellshme, mos bëni asgjë përderisa nuk ju thonë “të lutem”.

Thuani ju së pari “përshendetje”, “ditën e mirë” dhe “faleminderit”, në mënyrë që fëmija juaj të mbajë mend fjalët.

Ata nuk dinë kur të ndalojnë

Fëmija e ka të vështirë të kuptojë se ka informacione që nuk duhet ndarë me të tjerët.

Ata nuk njohin turpin apo sikletin dhe nuk kanë përvojë në kundërshtimin e fjalëve të gabuara që janë thënë në kohën e gabuar.

Prindërit, nga ana tjetër mund ta vuajnë poashtu këtë.

Mundohuni të prezantoni konceptin e “sekretit të shtëpisë” që nënkupton se jo të gjitha gjërat mund t’ia thuani njerëzve tjerë.

Ata kanë frikë largimin tuaj

Një fëmijë rritet shumë i frikësuar nga largimi i prindërve të tij kur ata vendosin pengesa mes tyre dhe aktiviteteve të zakonshme.

Ata kanë të ngulitur në kokën e tyre, për shembull: “Nëse unë rrëshqas, do të bie ose do të gris rrobat e mia” etj.

Ja pse prindërit duhet të lënë fëmiëjt të lirë të shkojnë lirisht në sheshin e lojërave, dhe fëmija sigurisht nuk do të zgjedhë që të mos rrezikojë jetën e tyre për një kënaqësi momentale.

Ata shqetësojnë të rriturit tjerë

Nëse një fëmijë mund të fillojë lehtë një bisedë me një person të panjohur, kjo është shenjë besueshmërie në familje.

Megjithatë, kjo mund të nënkuptojë poashtu se fëmija nuk di se të rriturit mund të kenë interesa tjera.

Një shembull ilustrues është kur prindërit nuk mund të bëjnë atë që duan apo kanë nevojë, sepse përpiqen të kalojnë tërë kohën me të vegjlit e tyre.

Tags: , , ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë