Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Vetëvrasja, cilët të rinjë rrezikohen dyfish nga ky veprim?

Shkalla e lartë e vetëvrasjeve të të rinjve dhe keqpërdorimi i opioidëve në të gjitha moshat po pengojnë SHBAtë.

Qasja në mjetet vdekjeprurëse konsiderohet një faktor i lartë rreziku për përpjekjet dhe arritjet e vetëvrasjes.

Megjithëse termi “mjete vdekjeprurëse” shpesh përdoret për t’iu referuar armëve të zjarrit në shtëpi, studimi i ri nga Qendra Mjekësore e Universitetit të Çikagos shkon për të treguar se një recetë për barna të fuqishme mund të përbëjë rrezik për fëmijët gjithashtu.

Në dekadën e fundit, numri i fëmijëve dhe adoleshentëve që mendojnë për vetëvrasje është rritur me 25 për qind dhe shkalla e 15 deri 19-vjeçarëve që bëjnë vetëvrasje është rritur 33 për qind.

Familjet që kanë humbur fëmijët nga vetëvrasjet dhe zyrtarët e shëndetësisë publike e kanë bërë të qartë se është e rëndësishme që prindërit dhe mësuesit të bëjnë gjithçka që është e mundur për të minimizuar rreziqet që fëmijët të dëmtojnë vetveten dhe në vend të kësaj t’i ndihmojnë ata.

Por shenjat se dikush mund të vrasë vetën – veçanërisht në të rinjtë – mund të jenë të pakapshme, për të thënë aspak.

Prindërit më të mirë mund ta bëjnë këtë në shumë raste, duke lënë derën hapur për fëmijët e tyre për të folur për atë që ata ndjejnë dhe përpiqen të bëjnë shtëpitë e tyre vendet më të sigurta të mundshme.

Vetëvaksimi – shpesh me drogë – është metoda më e zakonshme e përpjekjeve për vetëvrasje të zgjedhura nga gratë dhe vajzat.

Përpjekjet për vetëvrasje kanë qenë gjithmonë më të zakonshme në mesin e vajzave sesa djemve, por në vitet e fundit, hendeku në vdekjen e vetëvrasjeve midis dy gjinive të të rinjve po mbyllet.

Studiuesit thonë se shkallët e vetëvrasjeve të reja nga femrat po arrijnë deri tek ato të djemve pjesërisht sepse ata zgjedhin mjete më vdekjeprurëse – si mbytje, varje dhe armë – por helmimi, shpesh me pilula, mbetet metoda më e zakonshme.

Meqë fëmijët përshkruhen rrallë nga opioidet, hulumtuesit në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Çikagos pyesin nëse qasja në barna nëpërmjet prindërve të tyre mund të jetë një faktor parashikues në rreziqet e përpjekjeve për vetëvrasje.

Ata analizuan të dhëna mbi 332,500 fëmijë në SHBA dhe i ndanë ata nga prindërit e të cilëve kishin ose nuk kishin receta opioide.

Më shumë fëmijë – 184,142 – kishin prindër që përdorin opioide, të cilat mund të shtypin në mënyrë fatale sistemin nervor dhe frymëmarrjen kur merren më tepër.

Vetëm 212, ose 0.14 për qind e fëmijëve, prindërit e të cilëve nuk përdorin opioide, u përpoqën të bënin vetëvrasje në mes të vitit 2010 dhe 2016.

Ndër ata fëmijë, 678 ose 0.37 për qind tentuan të bënin vetëvrasje në të njëjtën periudhë kohore.

Ky faktor i vetëm – përdorimi i opiumit prindëror – ishte parashikues për rrezikun e tentativës për vetëvrasje, pavarësisht nga gjinia e fëmijëve si si dhe nëse ata ose prindërit e tyre kishin një histori të depresionit, abuzimit të substancave ose kishin provuar më parë vetëvrasje./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë