Pre, Shk 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Si t’i trajtojmë infeksionet?

Çdo vit, infeksionet në spitale shkaktojnë vdekjen e shumë personave. Punonjësit e kujdesit shëndetësor mund të ndërmarrin hapa për të parandaluar përhapjen e sëmundjeve infective, hapa këta që janë pjesë e kontrollit të infeksionit.

Larja e duhur e duarve është mënyra më efektive për të parandaluar përhapjen e infeksioneve në spitale. Nëse jeni një pacient, mos kini frikë të iu thuani miqve, familjes dhe ofruesve të kujdesit shëndetësor që të lajnë duart së pari, e pastaj të ju afrohen pranë.

Hapat e tjerë që punonjësit e kujdesit shëndetësor mund të ndërmarrin përfshijnë:

Mbulimi i kollitjes dhe teshtitjes

Qëndrimi ditor me imunitet

Përdorimi i dorashkave, maskave dhe veshjeve mbrojtëse

Sëmundjet infektive shkaktohen nga mikroorganizmat mikroskopikë që depërtojnë në barrierat natyrore të trupit dhe shumëfishohen për të krijuar simptoma që mund të shkojnë nga ato të lehta deri në vdekjeprurëse. Megjithëse është bërë përparim për të zhdukur ose kontrolluar shumë sëmundje infektive, njerëzimi mbetet i ndjeshëm ndaj një grupi të gjerë të organizmave të rinjë.

Bimët, viruset, kërpudhat dhe parazitët e rinjë potencialisht të rrezikshëm si sindroma të rënda respiratore akute (SARS) dalin çdo vit.Patogjenët e njohur më parë mund të evoluojnë për t’u bërë rezistentë ndaj antibiotikëve në dispozicion dhe trajtimeve të tjera.

Llojet e infeksioneve

Disa infeksione, të tilla si fruthi, malaria, HIV dhe ethet e verdha, ndikojnë në të gjithë trupin. Infeksionet e tjera prekin vetëm një organ ose sistem të trupit. Infeksionet më të shpeshta lokale, përfshirë ftohjen e zakonshme, ndodhin në traktin e sipërm të frymëmarrjes. Një infeksion i rëndë dhe zakonisht lokal i traktit respirator është tuberkulozi, i cili është një problem në mbarë botën.Vende të tjera të zakonshme të infeksionit përfshijnë traktin e tretjes, mushkëritë, traktet riprodhuese dhe urinare, sytë ose veshët.

Infeksionet lokale mund të shkaktojnë sëmundje serioze nëse ato ndikojnë në organet vitale si zemra, truri ose mëlçia. Ato gjithashtu mund të përhapen përmes rrjedhës së gjakut .Rezultati i çdo infeksioni varet nga virulenca e agjentëve infektivë, numri i organizmave në inokulimin e infektimit dhe përgjigja e sistemit imunitar. Një sistem imunitar i kompromentuar, i cili mund të rezultojë nga sëmundje të tilla si SIDA ose trajtimi i sëmundjeve të tilla si kanceri, mund të lejojë përhapjen e organizmave që zakonisht janë të padëmshëm dhe të shkaktojnë sëmundje të rrezikshme për jetën.

Mënyrat e infeksionit

Mënyrat e zakonshme në të cilat agjentët infektivë hyjnë në trup janë nëpërmjet kontaktit të lëkurës, thithjes së mikrobeve ajrore, konsumimit të ushqimit të kontaminuar ose ujit, pickimeve nga mushkonjat që mbajnë dhe transmetojnë organizma, kontakt seksual dhe transmetim nga nënat tek fëmijët e tyre të palindur nëpërmjet kanalit të lindjes dhe placentës

Parandalimi dhe trajtimi

Vaksinat moderne janë ndër strategjitë tona më të efektshme për të parandaluar sëmundjet. Shumë sëmundje shkatërruese tani mund të parandalohen përmes programeve të duhura të imunizimit.

Shkon në spital për tu shëruar, apo jo?

Sigurisht, por a e dini se pacientët mund të marrin infeksione në spital derisa ata trajtohen për diçka tjetër?

 Sidoqoftë, koha në spital mund t’i vë pacientët në rrezik për një infeksion të lidhur me kujdesin shëndetësor , siç është gjaku, vendi kirurgjik ose infeksioni i traktit urinar.Çdo ditë, pacientët marrin infeksione në objektet e kujdesit shëndetësor derisa ata trajtohen për diçka tjetër. Këto infeksione mund të kenë efekte shkatërruese emocionale, financiare dhe mjekësore. Më e keqja është se ato mund të jenë vdekjeprurëse.

Në çdo mjedis të kujdesit shëndetësor …

Lani duart me kujdes pas trajtimit të çdo lloj materiali të ndotur. Kjo është veçanërisht e rëndësishme pasi të keni shkuar në banjo

Nëse jeni pjesë e ekipit të kujdesit shëndetësor, mos kini frikë të kujtoni mjekët dhe infermierët për të larë duart para se iu afrohen

Nëse jeni mbipeshë, humbja e peshës do të zvogëlojë rrezikun e infeksionit pas operacionit

Nëse keni diabet, sigurohuni që ju dhe mjeku juaj të diskutoni për mënyrën më të mirë për kontrollin e sheqerit në gjak para, gjatë dhe pas qëndrimit tuaj në spital. Sheqeri i lartë i gjakut rrit rrezikun e infektimit dukshëm

Mos kini frikë të bëni pyetje në lidhje me kujdesin tuaj në mënyrë që të kuptoni plotësisht planin tuaj të trajtimit dhe rezultatet e pritura. /Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë