Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ta trajtojmë infeksionin e traktit urinor?


Një infeksion i traktit urinar (UTI) ndodh në traktin urinar, kur përfshihen ato pjesë të sistemit urinar ndërmjet veshkave dhe mjedisit të jashtëm. Këto përfshijnë uretrat (që lidh çdo veshkë në fshikëz) fshikëzën urinare dhe uretrën (duke lejuar kalimin e urinës nga fshikëza në mjedisin e jashtëm).

Një infeksion i traktit urinar mund të ndodhë në cilindo nga këto vende anatomike. Infeksioni i traktit urinar “i sipërm” përkufizohet si çdo infeksion mbi fshikëzën (domethënë brenda uretrës dhe / ose sistemit të grumbullimit të veshkave).

 Infeksioni i traktit urinar më të ulët është përcaktuar si infeksion i sistemit urinar në nivelin e, ose më poshtë fshikëzës.

Infeksionet e traktit urinar zakonisht ndodhin tek gratë, por ndodhin rrallë në popullatën meshkuj. Shkalla e rritur e infeksionit urinar në popullsinë femërore shpjegohet me diferencën në gjatësinë e uretrës mashkullore dhe femërore. Shumica e infeksioneve të traktit urinar ndodhin kur bakteret ngjiten nga zona gjenitale përmes uretrës dhe në fshikëzën urinare më sipër.

Mesatarja e uretrës femërore është rreth 4 cm e gjatë, duke lejuar hyrjen e lehtë të baktereve në fshikëz dhe shkaktimin e infeksioneve. Mesatarja e uretrës mashkullore është 15-20 cm e gjatë, duke siguruar mbrojtje më të mirë kundër infeksionit me anë të rritjes së gjatësisë së saj. Përveç rritjes së distancës fizike, bakteret duhet të udhëtojnë për të shkaktuar infeksion, uretra mashkull ka një sipërfaqe më të madhe për të sekretuar antitrupa për të luftuar infeksionin e traktit urinar.

Faktorët e rrezikut për infeksionin e traktit urinar (UTI)

Diabeti

Kalimi i dëmtuar i urinës:

Katetrat urinare

Marrëdhënie të shpeshta seksuale

Përdorimi i diafragmës

Menopauza

Si trajtohet infeksioni i traktit urinar (UTI)?

Regjimi i trajtimit për infeksionet e traktit urinar varet nga vendndodhja e infeksionit (e sipërme ose e poshtme) dhe natyra e izoluar ose e përsëritur e infeksionit.

Sulmi i izoluar:

Terapi antibiotike afatshkurtër – Një kurs antibiotik me gojë duhet të jetë i përshtatshëm për çdo infeksion të traktit të poshtëm urinar.

Pranimi në spital kërkohet nëse ekzistojnë shenja të pielonefritit akut, siç janë ethet e larta, dhimbja e shputës dhe butësia e dhëmbit. Këta pacientë do të kërkojnë një terapi me antibiotikë intravenoz me spektër të gjerë të ndjekur nga shtatë ditë të tjera. Pacienti mund të kërkojë gjithashtu një ultratingull renal.

UTI e përsëritur:

Së pari, duhet të vendoset nëse pacienti është duke u sëmurë ose duke u ri-infektuar. Një infeksion i rileksuar nënkupton që trajtimi primar ishte i pamjaftueshëm për të zhdukur infeksionin. Kjo është përcaktuar si prania e baktereve të njëjta në urinë siç ishte e pranishme në infeksionin e mëparshëm, brenda shtatë ditëve nga përfundimi i trajtimit për atë infeksion. Ri-infeksioni tregon se infeksioni i mëparshëm u pastrua, por pacienti ka zhvilluar një infeksion krejtësisht të ri të traktit urinar.

Infeksioni i ripërdorur:

Kërkoni një shkak (p.sh. pengimi i gurëve ose veshkave të dëmtuara) dhe trajtoni aty ku është e mundur Përdorni terapi më intensive ose të zgjatur antibiotike deri në 6 javë. Mund të kërkohen antibiotikë afatgjatë nëse kjo nuk arrin të kontrollojë infeksionin./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë