Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të ndihmoni partnerin që ka pasiguri në vete?

Pavarësisht se si përpiqeni, nuk duket se mund ta bindni partnerin tuaj që ju jeni të përkushtuar ndaj tyre. Ndoshta partneri juaj është i mërzitur, ose xheloz, ose mbron veten duke qëndruar larg. Sido që të jetë dinamika, ata besojnë se ju mendoni se s’janë mjaftueshëm të mirë dhe kanë frikë se do të largoheni. 

Pra, çfarë mund të bëni për të dëshmuar se ata nuk kanë nevojë të shqetësohen?

Paradoksalisht, gjëja më e mirë që mund të bëni është të ndaloni së provuari. Pavarësisht se sa herë keni provuar, nuk ka punuar; dhe nëse vazhdoni të përpiqeni, do të vazhdoni të merrni të njëjtin rezultat. Mund të ndjehen më mirë shkurtimisht, por kjo nuk zgjat kurrë. Dhe nuk mund të zgjasë, sepse problemi është në perceptimin e tyre, dhe ju nuk mund t’i “bëni” ata të ndryshojnë ato perceptime. (Një vërejtje e rëndësishme për këtë arsyetim është se nuk zbatohet nëse keni fituar mosbesimin e tyre.)

Njerëzit të cilët në mënyrë kronike janë të pasigurt në marrëdhëniet e tyre, përgjithësisht ndjehen të padenjë, të papërshtatshëm ose të padashur. Aq sa mund të mos pajtoheni me këtë vetë-perceptim, nuk ka asgjë që mund të bëni për ta ndryshuar atë – ata janë të vetmit që mund ta bëjnë këtë. Sidoqoftë, ju mund të mbështesni, inkurajoni dhe ushqeni këtë ndryshim.

Një hap i parë i rëndësishëm është të dëgjoni vërtet kur shprehin pasiguritë e tyre. Në vend që të grindeni, njoftoni partnerin tuaj që po i dëgjoni. Tregojuani se si ndikojnë vetë-perceptimet e tyre tek ju, duke nënvizuar çdo dhembshuri që ndjeni. Duke mos sfiduar drejtpërdrejt çdo perceptim të vetvetes, partneri juaj mund të jetë më i hapur për të parë veten e tyre ndryshe.

Nëse partneri juaj bëhet i guximshëm ose vepron në ndonjë mënyrë të pasigurt që ju shqetëson, provoni të pyesni se çfarë po ndodh me ta. Ndëgjoni në një mënyrë që ju lidh me mënyrën se si ndiheni – edhe nëse nuk jeni dakord me perceptimet e tyre.

Aq sa një person i pasigurt mund të dëshirojë që partneri i tyre tu ofrojë siguri, kjo qasje shumë shpesh përfundimisht çon në shqetësime të ngritura dhe rritje të zhgënjimit. Por kur një partner i sigurt është vazhdimisht i dashur, mbështet partnerin e tyre për të rishqyrtuar frikën e tyre dhe inkurajon atë partner të zhvillojë vetë-perceptime më pozitive, atëherë ndryshimet pozitive priren të ndodhin. Me kalimin e kohës, partneri i shqetësuar zhvillon vetë-dhembshuri më të madhe ndërsa luftojnë me vetëdijen e tyre në rritje për pasiguritë e tyre. Partneri në ankth mund të marrë mesazhet e dashura, duke u ndier më pozitivisht ndaj vetvetes dhe duke pasur më shumë besim te partneri i tyre./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë