Mar, Sht 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Si të kujdeseni për shëndetin e veshkave?!

Presioni i lartë i gjakut, diabeti ose një histori familjare e dështimit të veshkave e vendosin një në tre persona në një rrezik të rritur të zhvillimit të sëmundjeve të veshkave. Por edhe nëse nuk keni ndonjë prej atyre kategorive të rrezikut, është e rëndësishme të kujdeseni për këto organe me rëndësi kritike.

Ka disa gjëra që ju mund të bëni për të mbajtur veshkët tuaj sa më të shëndetshëm të jetë e mundur në çdo fazë të jetës:

Hidratohuni, por mos e teproni

“Në kundërshtim me besimin popullor, asnjë studim nuk ka provuar hidratim të tepërt si një praktikë efektive në rritjen e funksionit të veshkave,” thotë nefrologu James Simon, MD. Kështu që, përderisa është gjithmonë ide e mirë të pini ujë të mjaftueshëm, pirja e tepruar e ujit me siguri nuk do t’ju ndihmojë veshkave tuaja të kryejnë punën e tyre më mirë.

Hani ushqime të shëndetshme

Dr Simon tregon se shumica e problemeve në veshka lindin nga problemet e tjera mjekësore si presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare. Për shkak të kësaj, ai ju sugjeron të ndiqni zakone të shëndetshme të të ngrënit për të kontrolluar peshën dhe presionin e gjakut. Parandalimi i diabetit dhe presionit të lartë të gjakut do të ndihmojë në mbajtjen e veshkave në gjendje të mirë.

Ushtro rregullisht

 Ashtu si të hash një dietë të ekuilibruar mirë, aktiviteti i rregullt fizik mund të parandalojë shtimin e peshës dhe presionin e lartë të gjakut. Por kini kujdes nga sa ushtrime bëni, veçanërisht nëse nuk kushtëzoheni. “Shqetësimi i tepërt i vetes kur nuk je në gjendje të mirë mund të çojë në probleme serioze, veçanërisht nëse je në rrezik të lartë për sëmundje të zemrës,” thotë Simon Simon. Nëse jeni në rrezik të lartë për sëmundje të zemrës dhe nuk bëni ushtrime, por dëshironi të filloni, bisedoni me mjekun tuaj përpara se të filloni ndonjë program të ri stërvitjeje.

Kini kujdes me shtesa dhe mjete bimore

Sasia e tepërt e disa shtojcave të caktuara të vitaminave dhe disa ekstrakteve bimore mund të jenë të dëmshme për veshkat tuaja. Bisedoni me mjekun tuaj për çdo vitaminë dhe barishte që planifikoni të merrni.

Lini duhanin

Pirja e duhanit mund të dëmtojë enët e gjakut, gjë që zvogëlon rrjedhën e gjakut në veshka. Kur veshkat nuk kanë rrjedhë adekuate të gjakut, ato nuk mund të funksionojnë në nivele optimale. Pirja e duhanit gjithashtu rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut, si dhe rrezikun e kancerit të veshkave./Familja Jonë 

Youtube

Arkiva

Kategoritë