Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të flasim me një adoleshent kur ai ose ajo nuk dëshiron të flasë?!

Dikur ishte shumë lehtë. Por me kalimin e kohës, fëmijët rriten, dhe vetëm kur e shihni se ata tashmë janë bërë adoleshentë!  

Mirëpo, aq sa rriten ata, aq rritet edhe vështirësia për të komunikuar me ta. Çfarë duhet të bëni në lidhje me këtë?

Psikologia Vanessa Jensen, thotë se gjëja më e rëndësishme është të mos hiqni dorë nga tentimi për të biseduar sa më haptazi me ta.

“Disa prindër kanë tendencën të jenë thjesht të qetë dhe të ndalojnë të pyesin se çfarë po ndodh me jetën e fëmijëve,” thotë Dr. Jensen. “

“Ose nëse një fëmijë fillon t’u thotë atyre,” Oh, unë nuk e di … është mirë, ” disa prindër ndjehen sikur nuk duhet të vazhdojnë t’i pyesin. Në fakt, unë do t’i inkurajoja prindërit të vazhdojnë të pyesin”, thotë ajo.

Kur një adoleshentë nuk është shumë i hapur me detaje në lidhje me jetën e tij / saj, Dr. Jensen rekomandon të pyesni në mënyra më kreative.

Mos pyet vetëm: “Si ishte dita juaj?” Përkundrazi, pyesni për diçka specifike. Provoni të pyesni se si shkoi një provë e caktuar. Ose si po kalon shoqja e tyre më e mirë me punën e saj të re me kohë të pjesshme ose me ndonjë detaj tjetër që mund të kenë përmendur kohët e fundit (megjithëse rrallë!)

Duke qenë më të veçantë me pyetjet tuaja, Dr. Jensen thotë se u lejon atyre të dinë se ju me të vërtetë po i kushtoni vëmendje. Dhe se vërtet i dëgjoni me kujdes.

Shumë adoleshentë fillojnë të “tërhiqen” gjatë një kohe që shpesh përkon me pubertetin, thotë Dr. Jensen. Është gjithashtu një kohë kur për shkak të aktiviteteve (qoftë shkollë, sport të organizuar apo grupe) kalojnë më shumë me bashkëmoshatarët, mësuesit dhe trajnerët sesa me prindërit.

Nëse gjërat në shtëpi nuk janë të përshtatshme – ose nëse një adoleshentë ka perceptimin se prindërit e tyre nuk janë të arritshëm – ata fillojnë të mbështeten më shumë te njerëzit e tjerë, vëren ajo.

Ndonjëherë, shton Dr. Jensen, prindërit gjithashtu nuk dinë se si t’i qasen temave të vështira ose të ndjeshme. Në këto raste, ajo thotë se ndonjëherë është e dobishme të fillosh bisedën në makinë.

Kuptoni se të qenit adoleshentë sot nuk është njësoj

Adoleshentët e sotëm janë nën një stres shumë më të madh, thotë Dr. Jensen, për shkak të ritmit në të cilin lëviz gjithçka.

Mendoni përsëri kur ishit adoleshentë, nuk kishte Snapchat, as YouTube, e as telefon celular. A kishit email atëherë?

Meqenëse gjërat sot janë kaq të ndryshme nga ato që ishin 20 vjet më parë, padyshim që ka aspekte të jetës së adoleshencës që janë të vështira për t’u lidhur me prindërit, thotë Dr. Jensen. Sigurisht, prindërit mund të empatizojnë. Por ata nuk mund ta dinë gjithmonë saktësisht se çfarë kalojnë adoleshentët.

Vetëm vazhdoni të flisni (dhe të dëgjoni)

Në fund të ditës, doktor Jensen thotë se gjithçka ka të bëjë me bisedat. Ju duhet të vazhdoni të flisni, të vazhdoni të dëgjoni dhe të jeni në dispozicion të tyre. Edhe nëse adoleshenti nuk dëshiron këshilla, thjesht jini atje për të dëgjuar.

Jo gjithmonë do të ketë biseda të mëdha. Por bisedimet e vogla dhe shumë momente të shkurtra do të jenë më të dobishme për adoleshentin tuaj në planin afatgjatë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë