Enj, Maj 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ta mbroni fëmijën tuaj nga koronavirusi?

Të flasësh për koronavirusin është mjaft e vështirë kur je i rritur. Informacioni, numrat dhe këshillat në lidhje me shpërthimin duket se ndryshojnë çdo ditë dhe natyra abstrakte e kërcënimit mund të sjellë shumë frikë dhe pasiguri.

Sidoqoftë, nëse të gjithë flasin për koronavirusin, fëmijët tuaj patjetër që po dëgjojnë. Këtu keni disa këshilla të ekspertëve se si ta filloni këtë bisedë të rëndësishme dhe ta mbani fëmijën tuaj të sigurt.Mos prisni derisa të vijnë tek ju

Mos prisni të vijnë ata së pari tek ju

Edhe prindi ose kujdestari më skrupuloz nuk mund t’i mbajë fëmijët larg bisedave për koronavirusin. Dhe besonu ekspertëve: Fëmijët tuaj tashmë e dinë.

“Shanset e një fëmije, të çdo moshe, të mos ketë dëgjuar për këtë janë me të vërtetë të ulta,” thotë Robin Gurwitch, PhD, psikolog dhe profesor në Universitetin Duke.

Prandaj, thirrni ata dhe diskutoni ngadalë.

Bëni pyetje

Sigurisht, çdo prind ose kujdestar dëshiron të sigurojë fëmijët. Por, siç thotë Schonfeld: “Ju nuk mund t’i siguroni njerëzit derisa të zbuloni se për çfarë shqetësohen ata.”

Më poshtë janë disa pyetje që ai dhe Gurwitch sugjeruan për të hapur bisedën:
– Ka pasur shumë bisedime për koronavirusin. Më tregoni se çfarë keni dëgjuar për të?
– Çfarë mendon për këtë?
– Si ju bën të ndjeheni?
– Çfarë pyetjesh keni në lidhje me këtë temë?

Mbani informacione të thjeshta dhe të dobishme

“Ka shumë informacion atje jahtë”, thotë Schonfeld.

“Ajo që ju duhet të bëni është të filtroni informacionin dhe ta distiloni atë që është e qartë, e rëndësishme për individin, dhe t’u jepni atyre atë që mund të përdoret për të ndërmarrë veprime të menjëhershme.”

Me fjalë të tjera, ndërsa dëshironi të jeni të hapur dhe komunikues me fëmijën tuaj, rezistoni ndaj nxitjes për t’i bombarduar ata me çdo titull të mundshëm ose informacion në lidhje me shpërthimin.

Vlerësoni shqetësimet e tyre

Nuk ka asnjë arsye për të injoruar të vërtetën: Ideja e një epidemie mund të frymëzojë ankthin, kështu që rezistoni ndaj nxitjes për të larguar çdo shqetësim që mund të ketë fëmija juaj.

“Është e rëndësishme të vërtetoni shqetësimet e fëmijëve dhe t’i njoftoni ata se ndjenjat e tyre janë reale,” thotë Gurwitch.

Njohja e këtyre ndjenjave mund t’u japë fëmijëve leje për të përballuar ankthin e tyre.

“Ekziston një tendencë për t’u thënë fëmijëve se ata nuk duhet të shqetësohen,” thotë Schonfeld.

“Ne duhet të ndalojmë së thëni fëmijëve se ata nuk duhet të shqetësohen dhe t’i inkurajojmë ata të shqyrtojnë ndjenjat e tyre.”

Tregojuni atyre se çfarë po ndodh për t’i mbajtur të sigurt

“Ne duhet t’u tregojmë atyre se çfarë po ndodh. Sepse nuk mund të ndërmerrni asgjë pa diskutuar,” thotë Gurwitch.

Këtu janë disa sugjerime të tjera ekspertësh:

  • Ne duhet t’i pastrojmë duart mirë
  • Ne e dimë se është gjithmonë mirë të mbulojmë gojën kur kollitemi ose teshtimë
  • Tani për tani, aq sa duam të përqafojmë miqtë tanë, ne mund të trokasim bërrylat./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë