Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Shkaqet e kollit kronik!

Shkaqet më të zakonshme të kollës kronike në një pacient me një CXR normale janë sindroma e pikimit postnasal, astma dhe sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD). Medikamente të quajtur ACE inhibitorët janë një tjetër shkak i madh i kollës kronike.

Shkaqet e zakonshme të kollës kronike në duhanpirësit janë bronkiti dhe kanceri i mushkërive. Edhe pse një kollë kronike në një duhanpirës zakonisht nuk tregon probleme serioze si këto, duhet të vlerësohet nga një mjek për të përjashtuar shkaqet e rralla por serioze.

Shkaqet më pak të zakonshme përfshijnë: dështimin e zemrës, çrregullimet e rrugëve të frymëmarrjes së sipërme, çrregullimet e perikardit, kancerin bronkogjen, sëmundjen intersticionale të mushkërive, infeksionin kronik pulmonar (p.sh. tuberkulozi), fibrozën cistike dhe çrregullimet psikogjenike.

Sindromi postnasal dhe kolla kronike

Sindroma e pikave postnasale sugjerohet nga shkarkimi i shpeshtë i hundës, ndjesia e kullimit në pjesën e pasme të fytit dhe pastrimi i shpeshtë i fytit. Sindromi vërehet në ekzaminimin fizik nga pamja e përafërt, e quajtur cobblestoning, e pasme të fytit. Sinus x-rrezet ose sinuset CT (tomografia e kompjuterizuar) mund të tregojnë prova të sinusit. Shkaqet e pikave postnasale përfshijnë sinusit, rinitit alergjik dhe rinitit të vazomotorit. Sindroma e pikave postnasale është shkaku më i zakonshëm i kollës kronike.

Kolla kronike për shkak të pikimit postnasal mund të zgjasë disa javë deri në disa muaj për t’u zgjidhur. Sinusiti themelor trajtohet me antibiotikë.

Astma dhe kollitja kronike

Astma që është asimptomatike përveç kollës quhet astma kollë-variant. Kjo gjendje është e vështirë për t’u diagnostikuar, sepse ekzaminimi fizik dhe rezultatet e testit të funksionit pulmonar mund të jenë normale. Diagnoza mund të sugjerohet nga ajri i ftohtë, tymi, aromat apo stërvitja.

Trupi i jashtëm dhe kollitja kronike

Kur një trup i huaj dyshohet si shkaku i kollës kronike, zakonisht kryhet bronkoskopi fibrooptik.

Terapi jo specifike për kollë kronike

Terapia jo-specifike për kollën mund të përdoret për të lehtësuar simptomat derisa terapia e drejtuar në kauzë të bëhet efektive. Kollitja më e zakonshme e kollës është dextromethorphan. Dextromethorphan është e lidhur kimikisht me morfin, por nuk ka efekt narkotik. Efektet anësore, që ndodhin në më pak se 1 për qind të njerëzve, përfshijnë përgjumje, marramendje, vjellje, kapsllëk dhe siklet barku.

Dextromethorphan është kundërindikuar në një person që merr një inhibitor monoamine oxidase (MAOI). Mbidozimi mund të ndodhë dhe mund të çojë në gjendje kome dhe depresion të frymëmarrjes. Kodeksi është një tjetër efektiv supresant i kollës dhe mund të shkaktojë efekte anësore të ngjashme me dextromethorphan, por me frekuencë të shtuar. Varësia me përdorim të zgjatur mund të ndodhë me kodeinë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë