Die, Nën 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse nuk duhet të ndëshkoni fëmijët dhe çfarë mund të bëni në vend të kësaj?!

Kur zemëroheni me fëmijët tuaj për sjelljen e keqe të tyre, mënyra më e lehtë për t’i “mësuar” ata është të përdorni çdo lloj ndëshkimi – si dërgimi në dhomën e tyre, heqja e lodrave të tyre të preferuara ose madje edhe izolimi i tyre. Edhe pse mund t’ju duket se keni arritur qëllimet tuaja dhe keni ndaluar sjelljen e keqe, psikologët besojnë se ndëshkimi sjell vetëm rezultate të përkohshme. Përkundrazi, ata sugjerojnë të përdorni mënyra të tjera efektive për të rritur fëmijët tuaj që mund t’ju ndihmojnë në planin afatgjatë.

Pse dënimi është i keq për ju dhe fëmijët tuaj:

1. Do të thotë që ju po reagoni shumë.

Zakonisht, ju ndjeni thirrjen për të ndëshkuar, kur fëmija juaj, me vetëdije ose pa vetëdije, ju lëndon me veprimet e tyre. Në këtë rast, është shumë e vështirë të qëndrosh i qetë, kështu që ju filloni me metodat tuaja të ndëshkimit në mënyrë që t’i bëni ata të ndiejnë këtë dhimbje gjithashtu.

Këto shpërthime të emocioneve negative ndikojnë si tek ju ashtu edhe fëmija juaj dhe në të vërtetë mund të çojnë në disa pasoja të rënda, përfshirë dëmtimin fizik.

2. Ndëshkimi është një sjellje dembele

Ndëshkimi është forma më e lehtë e komunikimit me fëmijët tuaj – ata bëjnë diçka që nuk ju pëlqen dhe ju bëni diçka që nuk ju pëlqen atyre si kthim, pa negociata dhe asnjë shpjegim. Kjo mund të jetë vërtet joshëse pasi nuk kërkon ndonjë përpjekje nga ana juaj, por kjo nuk është përfundimisht mënyra e duhur për të rritur një person të lumtur dhe të shëndetshëm.

3. E ndalon fëmijën tuaj të zhvillojë vetë-disiplinë

Qëllimi kryesor i prindërve është rritja e një personi i cili do të jetë i gatshëm të marrë vendimet e veta bazuar në përvojën e tij. Por nëse shpesh i ndëshkoni fëmijët tuaj dhe nuk u tregoni atyre për pasojat e veprimeve të tyre, ata nuk do të jenë në gjendje të kuptojnë se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar duke përdorur mendjen e tyre në të ardhmen.

Këta fëmijë zakonisht nuk kanë vetë-disiplinë apo ndjenjën e empatisë, sepse askush nuk i mësoi këto gjëra thelbësore. Ata thjesht e dinë që ekziston një pjesë e tyre që është e padëshirueshme ose e keqe, dhe prindërve të tyre nuk u pëlqen.

4. Nuk e ndryshon sjelljen e fëmijës tuaj

Fëmijët nuk mund të mësojnë kur ndjehen të frikësuar, të mosrespektuar ose rebelë. Dhe kjo është saktësisht se si ndihen ata kur i ndëshkoni. Pra, edhe nëse mendoni se po u mësoni atyre sjellje të duhur me ndëshkimet tuaja, në të vërtetë ju po dërgoni atyre një mesazh të thjeshtë – “keni bërë diçka të gabuar dhe kjo është pasoja e sjelljes në një mënyrë të keqe.”

5. Nxit frikën

Herën tjetër kur të mendoni për të ndëshkuar fëmijën tuaj, bëni vetes një pyetje të thjeshtë – a doni që ata të kenë frikë prej jush? Me shumë mundësi, përgjigjja juaj do të jetë një “jo”. Qëllimi është se dënimi gjithmonë krijon një marrëdhënie të bazuar në frikë. Në këtë marrëdhënie, fëmijët bëhen në ankth pasi shqetësohen për atë që do të bënin prindërit e tyre nëse vërejnë ndonjë sjellje të papërshtatshme.

Çfarë mund të bëni në vend të dënimit:

Mendoni në mënyrë strategjike – Nëse e dini që fëmija juaj është i prirur të veprojë jashtë normave ndërsa jeni duke blerë sende ushqimore, përpiquni të planifikoni gjërat përpara – sillni disa snacks për të tërhequr vëmendjen e tyre ose t’i ridrejtoni ata me disa lodra.

Tregojuani dashurinë tuaj – Ndonjëherë, kur fëmija juaj është i shqetësuar, gjithçka që duhet të bëni është t’u thoni atyre: “Unë kam vëretetë nevojë për një përqafim tani.” Në këtë rast, fëmija juaj me siguri do të harrojë arsyen e sjelljes së keqe të tyre dhe nxiton të tregojë sa ju do.

Gjeni arsyet e sjelljes së keqe të tyre – Thjesht bisedoni me fëmijët tuaj kur ata janë në humor jo të mirë dhe pyesni pse sillen në atë mënyrë. Mund të ketë një arsye të mirë për sjelljen e tyre, dhe, ka shumë të ngjarë, fëmijët tuaj do të jenë të gatshëm ta ndajnë atë me ju, por vetëm nëse jeni gati t’i dëgjoni ata./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë