Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse duhet të konsumojmë çokollatën  e zezë?

Çokollata e zezë është e pasur me minerale, të tilla si hekuri, magnez dhe zink.

Kakao në çokollatë të zezë gjithashtu përmban antioksidantë të quajtur flavonoidet, të cilat mund të ofrojnë disa përfitime shëndetësore.

Çokollata vjen nga kakaoja, e cila është një bimë me nivele të larta të mineraleve dhe antioksidantëve. Çokollata e qumështit komercial përmban gjalpë kakao, sheqer, qumësht. Në të kundërt, çokollata e zezë ka sasi shumë më të mëdha të kakaos dhe sheqer më pak sesa çokollata e qumështit.

Antioksidantë

Çokollata e errët përmban disa komponime që posedojnë vetitë antioksiduese, të tilla si flavanolet dhe polifenolet. Antioksiduesit neutralizojnë radikalet e lira dhe parandalojnë stresin oksidativ. Stresi oksidues i referohet dëmtimit që sasi të tepruara të radikaleve të lira mund të shkaktojnë në qelizat dhe indet në trup.

Rreziku i sëmundjes së zemrës

Zakonisht të hahet çokollata e errët mund të ndihmojë në zvogëlimin e gjasës së një personi për tu sëmurë nga zemra. Disa nga përbërësit në çokollatë të errët, veçanërisht flavanolët, ndikojnë dy faktorë të rëndësishëm të rrezikut për sëmundjet e zemrës: presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin e lartë.

Inflamacioni

Inflamacioni është pjesë e reagimit natyror imunitar të trupit ndaj mikrobeve dhe substancave të tjera të dëmshme.

Megjithatë, inflamacioni kronik mund të dëmtojë qelizat dhe indet dhe mund të rrisë rrezikun e disa kushteve shëndetësore, duke përfshirë diabetin e tipit 2, artriti dhe lloje të caktuara të kancerit.

Çokollata e errët përmban komponimet me vetitë anti-inflamatore që mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit në trup.

Funksioni i trurit

Ushqimi i çokollatës së zezë mund të përmirësojë funksionimin e trurit dhe të ndihmojë në parandalimin e kushteve neurodegjenerative, siç është sëmundja e Alzheimerit dhe sëmundja e Parkinsonit.

Gjetjet e një studimi të vogël të vitit 2018 sugjerojnë se flavanolët e pranishëm në çokollatë të errët mund të përmirësojnë neuroplasticitetin, gjë që është aftësia e trurit për të riorganizuar veten, veçanërisht në përgjigje të lëndimeve dhe sëmundjeve.

Megjithatë, përmbajtja e flavanolit ndryshon midis produkteve të çokollatës së errët. Metodat e përpunimit ndryshojnë gjithashtu midis prodhuesve, dhe kjo mund të ndikojë në përmbajtjen e flavanolit të çokollatës. Nuk ka kërkesë ligjore për prodhuesit e çokollatës që të raportojnë përmbajtjen e flavanolit në produktet e tyre.

Sidoqoftë, produktet me çokollatë të errët me një përqindje më të lartë të lëndëve të ngurta kakao në përgjithësi duhet të përmbajnë më shumë flavanola.

Megjithëse çokollata e errët përmban antioksidantë dhe minerale të dobishme, zakonisht është gjithashtu e lartë në sheqer dhe yndyrë, gjë që e bën atë një ushqim shumë të dendur me kalori./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë