Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse duhet ta konsumoni ananasin?

Ananasi është një frut tropikal tepër i shijshëm dhe i shëndetshëm.

Ai e ka zanafillën në Amerikën e Jugut, ku eksploruesit e hershëm evropianë e vunë emrin sipas ngjashmërisë së saj me një pinekon . Ky frut popullor është i mbushur me lëndë ushqyese, antioksidantë dhe përbërës të tjerë të dobishëm, siç janë enzimat që mund të luftojnë inflamacionin dhe sëmundjet.

Ananasi dhe përbërjet e tij lidhen me shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë ndihmimin e tretjes, forcimin e imunitetit dhe përshpejtimin e shërimit nga ndërhyrjet, ndër të tjera.

Këtu janë 4 përfitime mbresëlënëse shëndetësore të ananasit:

  1. Ka në vete shumë ushqyes

Ananasi është i ulët në kalori, por ka një profil ushqyes jashtëzakonisht mbresëlënës.

Një copë ananasi përmban këto:

Yndyra: 1.7 gram

Proteina: 1 gram

Fibra: 2.3 gram

Vitamina C: 131% e RDI

Mangani: 76% e RDI

Vitamina B6: 9% e RDI

Bakri: 9% e RDI

  • Përmban antioksidantë që luftojnë kundër sëmundjeve

Jo vetëm që ananasi është i pasur me lëndë ushqyese, por gjithashtu përmban antioksidantë të shëndetshëm.

Antioksidantët janë molekula që ndihmojnë trupin tuaj të luftojë stresin oksidues.

Stresi oksidativ është një gjendje në të cilën ka shumë radikalë të lirë në trup. Këto radikalë të lirë bashkëveprojnë me qelizat e trupit dhe shkaktojnë dëme që lidhen me inflamacionin kronik, një sistem imunitar të dobësuar dhe shumë sëmundje të dëmshme.

  • Enzimat e tij mund të lehtësojnë tretjen

Ananasi përmbanë një grup enzimash tretëse të njohur si bromelain.

Ato funksionojnë si proteaza, të cilat shkatërrojnë molekulat e proteinave në blloqet e tyre të ndërtimit, siç janë aminoacidet dhe peptidet e vegjël. Pasi të prishen molekulat e proteinave, ato thithen më lehtë në zorrët e vogla. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për njerëzit me pamjaftueshmëri të pankreasit, gjendje në të cilën pankreasi nuk mund të bëjë enzima të mjaftueshme tretëse.

  • Mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut nga kanceri

Kanceri është një sëmundje kronike e karakterizuar nga rritja e pakontrolluar e qelizave.

Përparimi i saj është i lidhur zakonisht me stresin oksidativ dhe inflamacionin kronik.

Disa studime kanë treguar që ananasi dhe përbërjet e tij mund të zvogëlojnë rrezikun e kancereve. Kjo për shkak se ato mund të minimizojnë stresin oksidues dhe të zvogëlojnë inflamacionin./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë