Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Problemet e gjumit  tani mund të sinjalizojnë probleme të zemrës më vonë

Studiuesit kanë njohur prej kohësh një lidhje midis një forme të zakonshme të apneas të gjumit – një çrregullim i gjumit në të cilin frymëmarrja ndërpritet shkurt dhe në mënyrë të përsëritur – dhe problemeve kardiovaskulare si presioni i lartë i gjakut, aritmia, goditja dhe dështimi i zemrës. Por burrat e moshuar që kanë një lloj të ndryshëm, më pak të zakonshëm të apneas të gjumit kanë më shumë gjasa të preken nga probleme me zemrën më vonë, tregon studimi.

Studimi shqyrtoi dy llojet e apneas së gjumit – obstruktive dhe qendrore.

Apnea obstruktive e gjumit (OSA) është forma më e zakonshme dhe besohet se prek gati 15 milion individë vetëm në Shtetet e Bashkuara. OSA ndodh kur rruga juaj e sipërme ajrore bllokohet plotësisht ose pjesërisht gjatë gjumit. Kur kjo ndodhë, diafragma dhe muskujt tuaj të gjoksit punojnë më shumë pasi presioni rritet për të hapur rrugën e ajrit. Frymëmarrja zakonisht rifillon me një zhurmë të fortë me gaz ose me zhurmë të trupit. Këto episode mund të ndërhyjnë në gjumin e shëndoshë, të zvogëlojnë rrjedhën e oksigjenit në organet vitale dhe të shkaktojnë parregullsi të ritmit të zemrës.

Apnea qendrore e gjumit (CSA) është një çrregullim më pak i zakonshëm. CSA ndodh kur truri juaj nuk arrin të sinjalizojë muskujt të marrin frymë për shkak të paqëndrueshmërisë në qendrën e kontrollit të frymëmarrjes. CSA e merr emrin e saj nga lidhja me funksionimin e sistemit nervor qendror. Apnea qendrore e gjumit shpesh shkaktohet nga problemet mjekësore dhe kushtet që ndikojnë në tru.

Në studim, studiuesit ndoqën një grup burrash të moshuar për një periudhë prej gjashtë vjet e gjysmë dhe zbuluan se shumica e burrave që kishin CSA më vonë kishin aritmi të zemrës, ose fibrilacion atrial.

Ndërsa studimet e mëparshme kërkuan një marrëdhënie midis OSA dhe fibrilacionit atrial, ky studim demonstron një lidhje midis CSA dhe problemeve të zemrës, thotë Dr. Mehra.

“Në këtë studim, ne gjithashtu kërkuam t’i shikojmë këto marrëdhënie dhe, interesant, zbuluam se jo apnea obstruktive e gjumit, por përkundrazi një lloj tjetër i apneës së gjumit, shoqërohej me zhvillimin e fibrilacionit atrial,” thotë Dr. Mehra.

Apnea e gjumit në përgjithësi është më e zakonshme tek burrat sesa tek gratë dhe më e zakonshme tek të rriturit.

“Këto të dhëna mbështesin që apnea qendrore duket se është disi një shenjë e zhvillimit të ardhshëm të kësaj aritmije,” thotë Dr. Mehra.

Studimet e mëparshme, por disi të kufizuara, kanë treguar një lidhje pozitive midis trajtimit të apneas të gjumit dhe zvogëlimit të përsëritjes së ritmeve anormale të zemrës, të shoqëruara me të, thotë Dr. Mehra./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë