Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Prishja e dhëmbëve tek fëmijët, çfarë duhet të dimë?

Shumë prindër kanë dilema se sa shumë kanë nevojë fëmijët e tyre për kujdes ndaj dhëmbëve. Ata duan të parandalojnë zgavrat, por jo gjithmonë e dinë mënyrën më të mirë për ta bërë këtë. Këtu janë disa këshilla dhe udhëzime.

Kur duhet të fillojnë fëmijët të lajnë dhëmbët?

Kujdesi i mirë dentar fillon para se të shfaqet dhëmbi i parë i një fëmije. Vetëm se ju nuk mund të shihni dhëmbët nuk do të thotë se ata nuk janë atje. Dhëmbët në të vërtetë fillojnë të formohen në tremujorin e dytë të shtatzënisë.

Ja kur dhe si të kujdeseni për ata:

  • Edhe para se fëmija juaj të fillojë të ketë dhëmbë, merrni një leckë të pastër dhe të lagur dhe vendoseni mbi mishrat e dhëmbëve për të pastruar bakteret e dëmshme.
  • Sapo të fillojnë t’i dalin dhëmbët, lajini ata me një furçë dhëmbësh për fëmijë. Përdorni ujë dhe një pjesë të vogël paste dhëmbësh fluori (rreth madhësisë së një kokrre orizi).
  • Rreth moshës 2 vjeçare, fëmija juaj duhet të mësojë të pështyjë gjatë larjes. Mirëpo nëse në fillim nuk mundet, mos këmbëngulni, sepse mund ta gëlltisin pastën e dhëmbëve.
  • Fëmijët e moshës 3 e lart duhet të përdorin vetëm një sasi pluhuri të pastave dhëmbësh fluori.
  • Gjithmonë mbikëqyrni fëmijët më të vegjël se 8 vjeç gjatë larjes, pasi ka shumë gjasa të gëlltisin pastën e dhëmbëve.

Edhe foshnjat mund të pësojnë prishje të dhëmbëve nëse nuk praktikohen zakone të mira ushqyese.

  • Vënia në gjumë me një shishe e një fëmije mund të jetë e përshtatshme, por mund të dëmtojë dhëmbët.
  • Kur sheqernat nga lëngu ose qumështi qëndrojnë në dhëmbët e një fëmije për orë të tëra, ata shkaktojnë prishjen e tyre.

Prindërit dhe ofruesit e kujdesit duhet të ndihmojnë fëmijët e vegjël të caktojnë kohë specifike për të pirë nga shishja, sepse qumështi i gjirit gjatë gjithë ditës mund të jetë gjithashtu i dëmshëm për dhëmbët e rinj. /Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë