Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top

Vaji i ullirit rrjedh nga ullinjtë dhe është një element kryesor i dietës Mesdhetare. Vaji ka shumë përfitime ushqyese kur konsumohet, por aplikohet shpesh edhe në lëkurë e flokë.

Disa nga përfitimet e mundshme të vajit të ullirit për lëkurën përfshijnë:

1. Përmbajtja antioksiduese

Vaji i ullirit mund të ndihmojë në parandalimin e shenjave të parakohshme të plakjes në lëkurë.

Ai vepron si një antioksidant, i cili është një substancë që parandalon oksidimin. Oksidimi është një proces që mund të prodhojë radikale të lira, të cilat janë kimikate që mund të dëmtojnë potencialisht qelizat dhe mund të kontribuojnë në zhvillimin e kancerit.

Kur aplikohet në lëkurë, antioksidantët mund të parandalojnë plakjen e parakohshme. Gjithashtu, disa studime sugjerojnë se vendosja e vajit të ullirit në lëkurë pas ekspozimit të diellit mund të luftojë qelizat që shkaktojnë kancer.

Në studim, shkencëtarët aplikuan vajin në lëkurën e minjve që ishin ekspozuar ndaj rrezeve potencialisht të dëmshëm ultravjollcë (UV). Rritja e tumorit ishte dukshëm më e ulët te minjtë që kishin vaj ulliri në lëkurën e tyre në krahasim me ata që nuk e bënin këtë.

2. Përmbajtja e vitaminës

Vaji i ullirit përmban vitaminat A, D, E, të tretshëm në yndyrë, dhe K. Disa nga këto vitamina mund të jenë të dobishme për lëkurën.

Për shembull, njerëzit kanë përdorur vajin e vitaminës E në mënyrë historike gjatë gjithë historisë për të trajtuar një larmi të kushteve të lëkurës, përfshirë psoriasis dhe ekzemën.

3. Efektet antibakteriale

Vaji i ullirit është treguar se ka veti antibakteriale. Sidoqoftë, ka shumë pak studime mbi aftësinë e vajit të ullirit për të kontrolluar bakteret në lëkurë.

Një studim i vogël shikoi efektet e përdorimit të vajit të ullirit dhe vajit të arrës së kokosit në bakteret Staphylococcus aureus në lëkurë. Rezultatet zbuluan se të dy vajrat shfaqnin veti antibakteriale, por vaji i virgjër i arrës së kokosit ishte më efektiv në eliminimin e baktereve.

Megjithatë, vaji i ullirit ndonjëherë mund të përdoret për të trajtuar infeksione bakteriale të lëkurës. Mund të përmirësojë shërimin tek njerëzit me ulcerë të këmbëve të shkaktuara nga diabeti i tipit 2./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë