Die, Mar 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Pagjumësia tek fëmijët, çfarë duhet të dimë?

Fëmija juaj mund të ketë pagjumësi nëse ai ose ajo ka ndonjë nga këto simptoma: përgjumje gjatë ditës; lodhje e përgjithshme; irritim; problem me përqendrimin ose kujtesën. Një rast i butë mund të trajtohet me modifikim të sjelljes.

Çfarë është pagjumësia?

Pagjumësia është një shqetësim i gjumit në të cilin fëmijët kanë probleme të bien në gjumë ose të qëndrojnë në gjumë gjatë natës. Ndonjëherë ankesa është zgjimi shumë herët. Ankesat e pagjumësisë në përgjithësi shoqërohen me ndjenjën e gjumit jo-restaurues dhe dëmtimit në funksionimin e ditës.

Pagjumësia mund të klasifikohet bazuar në kohëzgjatjen (afatshkurtër ose afatgjatë), ashpërsinë dhe shpeshtësinë e problemit.

  • Pagjumësia afatshkurtër mund të ndodhë vetëm për disa ditë në javë dhe shkaktohet nga faktorë që zakonisht lehtë kalojnë (p.sh., sëmundja, një ilaç afatshkurtër që merr fëmija juaj).
  • Pagjumësia afatgjatë ndodh 3 herë në javë për një muaj ose më gjatë dhe mund të shkaktohet nga faktorë për të cilët duhet të kërkoni këshilla mjekësore për fëmijën tuaj (p.sh., depresioni, ankthi, dhimbja, problemet mjekësore). Ndonjëherë, nuk mund të ketë asnjë arsye të dukshme fare. Tek fëmijët, rezistenca në gjumë dhe varësia nga një prind për të filluar gjumin konsiderohet gjithashtu si një formë pagjumësie me shkaqe të sjelljes në rrënjë të problemit.

Çfarë e shkakton pagjumësinë tek fëmijët?

Ekzistojnë një numër i shkaqeve të mundshme të pagjumësisë, duke përfshirë:

Stresi: Po, fëmijët, ashtu si të rriturit mund të vuajnë nga stresi. Pra, mos hezitoni të tregoni interes për jetën e fëmijës tuaj dhe të krijoni besim në mënyrë që ata të ndjehen të qetë duke ndarë shqetësimet e tyre me ju. Fëmijët shqetësohen më shumë nga sa mendoni dhe shqetësimi i tepërt dhe stresi mund të çojnë në pagjumësi.

Përdorimi i kafeinës ose stimuluesve të tjerë: Mos harroni se shumica e pijeve energjetike kanë kafeinë. Nikotina dhe alkooli ndërhyjnë gjithashtu në gjumë.

Efektet anësore të ilaçeve të caktuara: Për shembull, ilaçet e përdorura për të trajtuar çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes, ilaqet kundër depresionit, kortikosteroidet dhe antikonvulsantët mund të shkaktojnë pagjumësi.

Faktorët mjedisorë: Zhurma, nxehtësia, ftohja dhe kushtet e dritës në dhomën e gjumit mund të ndërhyjnë në gjumë. Sigurohuni që shtrati dhe dyshekët janë të rehatshëm dhe dhoma e gjumit është e organizuar për të zvogëluar ndërhyrjen mjedisore. Kjo përfshin kufizime në përdorimin e elektronikës në dhomën e gjumit.

Cilat janë simptomat e pagjumësisë?

Simptomat e pagjumësisë përfshijnë:

Problemet e gjumit – vështirësi qëndrimi në gjumë ose zgjimi shumë herët në mëngjes

Tension / shqetësim për të shkuar në shtrat dhe për të qenë në gjendje të flemë

Të qenët i përgjumur gjatë ditës

Probleme shkollore ose disiplinore

Irritueshmëria / lëkundjet e humorit

Depresioni

Problemet e kujtesës

Bërja e gabimeve ose aksidentet./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë