Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
NGACMIMI, SI TA PARANDALOJMË KËTË DUKURI?

Ngacmimi është një formë e sjelljes agresive, në të cilën dikush me dashje dhe në mënyrë të përsëritur shkakton një dëmtim ose siklet të një personi tjetër. Ai mund të marrë formën e kontaktit fizik ose veprime më delikate.

Individi i ngacmuar zakonisht ka probleme ta mbrojë veten dhe nuk bën asgjë për të “shkaktuar” ngacmimin.

Dorothy L. Espelage, PhD, diskuton strategjitë e dobishme të parandalimit, duke përfshirë qasjet e të mësuarit social-emocional, dhe thekson programet e bazuara në prova, si pjesë e një serie të paraqitur nga APA 

Kujdes nga sulmet në internet

Mësoni se çfarë është sulmi në internet, ndikimi i tij dhe çfarë mund të bëni nëse viktima jeni ju ose fëmija juaj.

Ndaloni ngacmimin në zyrë

Fëmijët nuk janë ngacmuesit e vetëm. Ngacmimi ndodh edhe në vendin e punës. Mësoni më shumë rreth strategjive që përdorin punëdhënësit për të ndalur këtë praktikë shkatërruese.

Ngacmimi: Çfarë mund të bëjnë prindërit, mësuesit për ta ndaluar atë

Si prindërit, mësuesit dhe fëmijët duhet të ndërmarrin veprime për të parandaluar ngacmimin. APA rekomandon që mësuesit, prindërit dhe nxënësit të ndërmarrin veprime të caktuara për të adresuar ngacmimin.

Ngacmimi në shkollë nuk është asgjë e re, por psikologët identifikojnë mënyra të reja për ta parandaluar atë

Hulumtimi sistematik ndërkombëtar ka treguar që ngacmimi në shkollë është një problem i shpeshtë dhe serioz i shëndetit publik. Por psikologët po përdorin këtë hulumtim për të zhvilluar programe të parandalimit të ngacmimit që janë duke u zbatuar në shkolla në mbarë botën.

Por, më e mira që dikush mund ta bëjë është ta parandalojë atë nëse veçse është në dijeni të tij./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë