Mër, Qer 29, 2022
Banner Top
Banner Top
Kjo është arsyeja se pse njerëzit me diabet s’duhet të hanë shumë patate

Saharoza (sheqeri i zakonshëm i tryezës) është një molekulë disakaridesh (dy sheqerna) e përbërë nga një molekulë glukoze dhe një molekulë fruktoze të lidhura së bashku

Patatet janë një ushqim që kanë një indeks të lartë glikemie.

Ushqimet me indeks të lartë glikemie nxisin shtimin në peshë dhe rrisin nivelet e glukozës në gjak, transmeton Telegrafi.

Patatet kanë më shumë glukozë se sheqer. Njerëzit shpesh bëjnë gabime sepse nuk i konsiderojnë patatet e bardha si diçka të ëmbël.

Njerëzit shpesh bëjnë gabime, sepse nuk i mendojnë patatet e bardha si diçka të ëmbël.

Rezulton se niseshteja në patate është e përbërë nga një varg i gjatë glukoze. Meqenëse niseshteja e patates tretet shpejt, indeksi i glikemisë i patateve është pothuajse i njëjtë me atë të vetë glukozës.

Saharoza (sheqeri i zakonshëm i tryezës) është një molekulë disakaridesh (dy sheqerna) e përbërë nga një molekulë glukoze dhe një molekulë fruktoze të lidhura së bashku

Patatet janë një ushqim që kanë një indeks të lartë glikemie.

Ushqimet me indeks të lartë glikemie nxisin shtimin në peshë dhe rrisin nivelet e glukozës në gjak.

Patatet kanë më shumë glukozë se sheqer. Njerëzit shpesh bëjnë gabime sepse nuk i konsiderojnë patatet e bardha si diçka të ëmbël.

Rezulton se niseshteja në patate është e përbërë nga një varg i gjatë glukoze. Meqenëse niseshteja e patates tretet shpejt, indeksi i glikemisë i patateve është pothuajse i njëjtë me atë të vetë glukozës.

Saharoza (sheqeri i zakonshëm i tryezës), nga ana tjetër, është një molekulë disakaridesh (dy sheqerna) e përbërë nga një molekulë glukoze dhe një molekulë fruktozë të bashkuara së bashku.

Fruktoza përpunohet në trup ndryshe nga glukoza dhe nuk ndikon në nivelet e sheqerit në gjak. Megjithatë, fruktoza shkakton probleme kur hani shumë.

Pra, rezulton se 28 gram karbohidrate nga patatet, kanë dy herë më shumë glukozë se 28 gram sheqer.

Gjëja më e rëndësishme është se si reagon trupi ndaj patateve, por mund ta zbuloni vetëm me ndihmën e një matësi të glukozës në gjak. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse jeni në rrezik për diabet ose nëse keni ndonjë lloj diabeti.

Arkiva

Kategoritë