Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Këto janë simptomat që asesi nuk duhet t’i injoroni!

Dhimbja e gjoksit, humbja e papritur e shikimit ose e fjalës, si dhe dhimbja e rëndë e barkut kërkojnë vëmendje të menjëhershme mjekësore të cilat nuk duhet asesi të injorohen – por cilat janë simptomat për të cilat duhet shqetësuar?

Më poshtë mund të shihni një listë se cili ndryshim është i rrezikshëm për shëndetin tuaj:

1. Humbje peshe e pashpjegueshme

Humbja e peshës pa u përpjekur fare mund të tingëllojë si një ëndërr e vërtetë, por në realitet mund të sinjalizojë një problem shëndetësor. Nëse keni humbur më shumë se 4,5 kg, ose më shumë se 5 për qind të peshës trupore, gjatë gjashtë deri 12 muajve të fundit konsultohuni me mjekun tuaj.

Një rënie e pashpjegueshme e peshës mund të shkaktohet nga kushte të ndryshme – duke përfshirë probleme të gjëndrës tiroide, diabet, depresion, sëmundje të mëlçisë, kancer ose çrregullime që ndërhyjnë në mënyrën se si trupi juaj thith ushqyesve.

2. Ethe të vazhdueshme ose temperaturë të lartë

Ethet nuk janë domosdoshmërisht shkak për alarm, por duket se luajnë një rol kyç në luftimin e infeksionit. Ato mund të sinjalizojnë një infeksion të fshehur, që mund të jetë çdo gjë nga një infeksion i traktit urinar tek tuberkulozi. Në disa raste, kushtet kancerogjene (malinje) – të tilla si limfomat – shkaktojnë ethe të zgjatura ose të vazhdueshme.

3. Shkurtesa e frymëmarrjes

Mungesa e frymës mund të sinjalizojë poashtu një problem të rëndë shëndetësor. Nëse keni gulçim të pashpjeguar, sidomos nëse ndodh papritmas dhe është i rëndë, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Shkaqet për frymëmarrje mund të përfshijnë sëmundje kronike obstruktive pulmonare, bronkit, astmë, pneumoni, mpiksje gjaku në mushkëri si dhe probleme të tjera të zemrës dhe mushkërive.

4. Ndryshime të pashpjegueshme në zakonet e zorrëve

Konsultohuni me mjekun tuaj nëse vëreni ndryshime të pazakonta ose të pashpjegueshme në atë që është normale për ju, si:

Njolla të përgjakshme, të zeza ose me ngjyrë të përhimë

Diarre të vazhdueshme ose kapsllëk

5. Konfuzioni ose ndryshimet e personalitetit

Kërkoni kujdes mjekësor nëse keni:

Shkathtësi të menduarit të dobët

Vështirësi duke u fokusuar, duke mbajtur ose duke zhvendosur vëmendjen

Ndryshime të sjelljes

Këto ndryshime mund të shkaktohen nga shumë probleme, duke përfshirë infeksionin, ushqimin e dobët, kushtet e shëndetit mendor ose medikamentet.

6. Ndjeheni plot pas ngrënies shumë pak

Nëse vazhdimisht ndiheni të ngopur edhe pse keni ngrënë më pak se zakonisht, konsultohuni menjëherë me mjekun juaj. Kjo ndjenjë, e njohur si ngopje e hershme mund të shoqërohet me të përzier, të vjella, fryrje ose humbje peshe. Nëse po, sigurohuni që t’i tregoni mjekut tuaj për këto shenja dhe simptoma./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë