Mër, Sht 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Ja si mund të kujdeseni për hemorroidet pas shtatzënisë

Hemorroidet janë venat që janë bërë të enjtura dhe “të gdhendura” me gjak (venat me variçe).

Shumë gra i përjetojnë ato për herë të parë gjatë shtatëzanisë ose periudhës pas lindjes për disa arsye, duke përfshirë një nxitim të hormoneve, presion të brendshëm dhe kapsllëkun.

Ato mund të shkojnë nga natyra irrituese deri në nivelin tejet të dhimbshme, por lajmi i mirë është se në pjesën më të madhe, hemorroidet nuk janë serioze.

Ekzistojnë hemorroide të brendshme (venat e prekura janë brenda sfinkterit), si dhe hemorroide të jashtme (venat e prekura zgjaten jashtë hapjes anale).

Mes tjerash, hemorroide thjesht mund të ndjehen të kruara, por ato gjithashtu mund të jenë të dhimbshme. Në disa raste, veçanërisht pas një lëvizje të zorrëve, ato mund të shkaktojnë gjakderdhje rektale.

Nëse keni pasur hemorroide para se të mbeteni shtatzënë, ka një shans të mirë që ato të kthehen pas lindjes.

Për nënat shtatzëna ose pas lindjes, hemorroide shpesh janë rezultat i stresit në perineum në muajt para dhe gjatë lindjes. Venat funksionojnë si valvola për të shtyrë gjakun lart në zemër, dhe kur ato “valvola” dobësohen, ato mund të fryhen me gjak.

Ju ndoshta mund të imagjinoni se si stresi i mbajtjes së një fëmije dhe më pas shtytja e një fëmije jashtë gjatë lindjes vaginale, mund të bëjë që venat të shfaqen.

Për më tepër, të gjitha hormonet që kalojnë trupin tuaj gjatë shtatëzanisë dhe lindjes ndikojnë në funksionimin e këtyre venave.

Për disa arsye, nënat e reja janë gjithashtu të prirur për të përjetuar kapsllëk pas lindjes. Kjo mund të fillojë me një cikël të mbrapshtë të nevojës për të ushtruar presion për të patur një lëvizje të zorrëve, duke përjetuar një shpërthim rezultues të hemorroideve.

Ka disa gjëra që mund të bëni për të trajtuar hemorroidet në shtëpi:

Aplikoni akull. Përdorni disa copëza akulli ose një pako të ftohtë në një leckë dhe aplikoni për rreth 10 minuta.

Pastroni zonën butësisht, dhe tërësisht.

Përdorni produkte higjiene të pastra dhe pangjyrë.

Qëndroni, të shtrirë sa më shumë që të keni mundësi për të marrë presionin nga mbrapa. /Very Well Family.

Youtube

Arkiva

Kategoritë