Die, Maj 16, 2021
Banner Top
Banner Top
Femrat nuk janë të vetëdijshme për rrezikun që shkaktojnë produktet e higjienës!

Produktet higjienike femërore nuk kanë qenë kurrë kaq të ashpra.

Tregu i higjienës femërore parashikohet të jetë 33.5 miliardë paund në mbarë botën në 2022, sipas analistit Allied Market Research. I njëjti raport zbuloi se ‘pastruesit e brendshëm’ ishin kategoria më e shpejtë e prodhimit.

Produkte të tilla nuk bëjnë domosdoshmërisht kërkesa specifike për shëndetin, përkundrazi, mburremi paksa për të qetësuar, freskuar ose për të mbajtur lëkurën intime të lumtur. Më shumë se një e katërta e grave në Mbretërinë e Bashkuar kanë përdorur pështymën ‘intime’ në gjashtë muajt e fundit, sipas një sondazhi të 2015 nga kompania hulumtuese e tregut Mintel.

Por Athena Lamnisos, shefe ekzekutive e organizatës bamirëse për kërkimin e kancerit gjinekologjik “The Eve Appeal”, kohët e fundit lëshoi ​​një kunjë kundër industrisë për shitjen e ‘turpit në një shishe’ dhe përhapjen e pavërtetësisë që trupi i një gruaje ka nevojë për tu freskuar ose zbukuruar me produkte në mënyrë që të konsiderohet normale.

Ajo u shpreh se më shqetësuese për konsumatorët, është se këto produkte rrezikojnë të maskojnë simptoma të tilla si kruajtje, gjë që do të thotë që gratë mund të vonojnë të kërkojnë këshillë mjekësore kur diçka në të vërtetë po ndodh gabimisht.

“Është e mrekullueshme që ne jemi më të hapur dhe më pak të zënë ngushtë me përdorimin e fjalëve të tilla si vagjina dhe vulva”, thotë Dr. Anita Mitra, një gjinekologe e NHS dhe hulumtuese në obstetrikë dhe gjinekologji në Imperial College London. Por, për shkak se këto produkte egzistojnë këtej pari, kjo i bën gratë të mendojnë se duhet t’i përdorin ato – duke shkaktuar kështu paranojë.

“Ne nuk kemi nevojë për ndonjë prej tyre. Asnjë mjek nuk do të rekomandojë që t’i përdorni ato. Unë kurrë nuk do të përdor asnjë nga këto gjëra në veten time”.

Problemi nuk është vetëm se ju do të jeni duke humbur paratë tuaja – çmimet shkojnë nga £ 2 deri në 10 për një ‘larje intime’ dhe £ 3 për një paketë prej 25 fshinash, në £ 43 për 50ml ‘krem intensivë të bukurisë’ – por edhe ju mund ta mbani në rrezik shëndetin tuaj pa dashje.

“Unë mendoj se këto produkte potencialisht mund të jenë mjaft të dëmshme”, thotë Dr. Mitra.

Para së gjithash, pastrimi brenda vagjinës rrit rrezikun e infeksioneve dhe mushkërive, pasi ajo prish mikrobiomin (ekuilibrin e baktereve natyrore), shpjegon ajo.

As jashtë nuk duhet të përdorni produkte të veçanta. “Duhet të përdorni vetëm ujë,” thotë Dr. Mitra. ‘Jo larje të veçantë, jo sapun, apo diçka të tillë – edhe unë do të shmangja marrjen e xhelit tuaj të rregullt në afërsi të zonës.’ Ashtu si larja e baktereve të shëndetshme që jetojnë atje, thotë ajo, lëkura është tepër e brishtë dhe duke përdorur sapunë në të mund të shkaktojë thatësi dhe ndjeshmëri.

“Nëse filloni të përdorni produktet atje poshtë, do të largoni vajrat e mira që lëkura juaj i bën si një pengesë të natyrshme mbrojtëse. Kjo, nga ana tjetër, do të bëjë indin shumë më të brishtë dhe kështu do të rrisë acarim”.

“Kruarja e lëkurës në këtë mënyrë rrit rrezikun e infeksioneve – duke përfshirë rrezikun e papillomavirusit të njeriut (HPV) që të hyjë atje. Ky është një virus që mund të shkaktojë kancer të qafës së mitrës, por mund të çojë edhe në kancerin vulval dhe vaginal”.

Gratë duhet të jenë veçanërisht të kujdesshme për përdorimin e lëngjeve intime gjatë periudhave të tyre. ‘Mikrobioma juaj vagjinale ndryshon gjatë gjithë muajit dhe, kur ju keni periudhën tuaj, nivelet e baktereve të dobishme të Lactobacillus kanë tendencë të jenë pak më të ulëta, pasi ato preken nga rënia e estrogjenit’, thotë Dr. Mitra.

“Kjo do të thotë që ju jeni më shumë të prekshme ndaj infeksioneve të tilla si vagjinoza bakteriale gjatë periudhës tuaj, kështu që ju nuk dëshironi të pakësoni bakteret” e mira “edhe më tej.

Një produkt për të cilin Dr. Mitra thotë se mund të ketë nevojë të jetë ligjërisht i përdorshëm është një moisturizer i brendshëm për thatësi, i cili mund të jetë i zakonshëm pas menopauzës për shkak të rënies së niveleve të estrogjenit.

Ajo shton: ‘Ka disa moisturizer që ne do të rekomandojmë. Por ju duhet ende të shkoni te një mjek për t’u siguruar që nuk ka gjë tjetër.

“Ky është problemi im i madh me të gjitha këto produkte. Kjo i vë barrën grave që të zgjidhin të gjithë problemet vet, duke përjetësuar një mit se nëse keni ndonjë problem atje poshtë, kjo është për shkak të pastërtisë ose jo të hidratimit. Ata po kthejnë atë që duhet parë si një çështje shëndetësore në një mënyrë jetese “./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë