Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Efektet negative të rrezitjes!

Dëshmitë më të fundit shkencore tregojnë se nuk ekziston një gjë e tillë si një cirk i sigurt ose i shëndetshëm, qoftë nën diell ose në një shtrat për rrezitje.

Është e rëndësishme të ndërmerren hapa për të shmangur ekspozimin ndaj rrezatimit ultravjollcë. Ekspozimi ndaj rrezatimit ultravjollcë A dhe B mund të shkaktojë djegien e diellit, dëmtimin e syve tuaj dhe efektet e tjera shëndetësore, duke përfshirë një rrezik në rritje të kancerit të lëkurës.

Ekspertët nuk rekomandojnë përdorimin e pajisjeve për rrezitje (veçanërisht për njerëzit nën moshën 18 vjeçare). Sidoqoftë, nëse vendosni të përdorni diellin ose përdorni shtretër për rrezitje ose llampa, duhet të jeni të vetëdijshëm për rreziqet shëndetësore në mënyrë që të ndërmerrni hapa për të mbrojtur veten.

Rrezatimi ultraviolet dhe rrezitja

Rrezatimi ultraviolet (UV) është një lloj drite e padukshme e dhënë nga dielli dhe nga lloje të caktuara llambash (si shtretër për rrezitje dhe llampa dielli). Ndërsa ekzistojnë dallime midis ultravjollcë A (UVA) dhe ultravjollcë B (UVB), të tilla si thellësitë në të cilat ato depërtojnë në shtresat e lëkurës, të dyja tipet emetohen nga llambat e diellit dhe diellit, dhe të dyja paraqesin rrezik.

Sa më i madh të jetë ekspozimi ndaj rrezatimit UV, aq më e lartë është rreziku juaj për probleme shëndetësore.

Ekspozimi ndaj rrezatimit UV prodhon një efekt rrezitjeje në lëkurë. Ju mund të mendoni se një cirk duket i shëndetshëm, por një cirk në fakt është një shenjë që rrezet UV kanë dëmtuar tashmë lëkurën tuaj. Ekziston gjithashtu një besim i rremë i përhapur që një cirk i fituar duke përdorur një shtrat rrezitje do të ofrojë mbrojtje të mirë të lëkurës kundër djegies nga dielli për një festë në një vend me diell. Në të vërtetë, një cirk i fituar duke përdorur një shtrat për rrezitje ofron vetëm mbrojtje shumë të kufizuar kundër djegien nga dielli nga UV diellore.

Ka disa përdorime të dobishme të rrezatimit UV, të tilla si në vrasjen e mikrobeve dhe trajtimin e kushteve të lëkurës (si rakit, psoriasis, ekzemë, verdhëz, lupus vulgaris dhe vitiligo). Megjithatë, trajtimi UV për këto kushte duhet të merret parasysh vetëm me këshillën e një mjeku.

Rrezatimi UV dhe prodhimi i vitaminës D

Një përfitim i cituar zakonisht nga rrezatimi UV është se trupi juaj prodhon vitaminë D pasi lëkura juaj është e ekspozuar ndaj tij. Megjithatë, kjo mund të ndikohet nga faktorë të tillë si stina, mosha, pigmentimi i lëkurës dhe përdorimi i mbrojtjes nga dielli. Për më tepër, nuk ka pasur studime për të përcaktuar nëse sintetizmi i vitaminës D të shkaktuar nga UV mund të ndodhë pa rritur rrezikun e kancerit të lëkurës.

Rreziqet shëndetësore që lidhen me rrezitje

Njerëzit të cilët rreziten nën diell ose me llamba janë në rrezik të djegen nga dielli. Kjo skuqje e ndezur e lëkurës shkaktohet nga ekspozimi i tepërt ndaj rrezatimit UV, veçanërisht nga rrezatimi UVB. Djegien nga dielli mund të shfaqen menjëherë në raste të rënda, ose mund të zhvillohen deri në 24 orë më vonë.

Nëse nuk mbroni sytë tuaj gjatë rrezitjes, ekspozimi ndaj rrezatimit UV mund të shkaktojë kushte të përkohshme por të dhimbshme të syrit të njohur si photokeratitis dhe photoconjunctivitis. Veçanërisht, ekspozimi ndaj rrezatimit UVB mund të lidhet me zhvillimin e kataraktave, që mund të shkaktojë verbim, si dhe pterygium (syri i Surferit), fotokeratiti (verbëria borë) dhe fotokonjuktiviti.

Rrezitja mund të shkaktojë efekte afatgjata shëndetësore. Duke qenë i ekspozuar ndaj rrezatimit UV mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës.

Rreziku juaj për zhvillimin e kancerit të lëkurës rritet sa më shumë jeni të ekspozuar ndaj rrezatimit UV. Ekzistojnë gjithashtu prova shkencore që ekspozimi ndaj rrezatimit UV dobëson sistemin imunitar. Kjo mund të ndikojë në aftësinë e trupit tuaj për të mbrojtur veten kundër sëmundjeve të rënda, përfshirë melanoma malinje, një formë serioze e kancerit të lëkurës. Ekspozimi kumulativ ndaj rrezatimit UV është i njohur për të rritur rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës dhe rreziqeve të tjera negative shëndetësore./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë