Sht, Nën 25, 2023
Banner Top
Banner Top
“Djegia e këmbëve”, kur duhet ta vizitojmë mjekun?

Djegia e këmbëve – ndjesia që këmbët tuaja janë me dhimbje të nxehtë – mund të jenë të lehta ose të rënda. Në disa raste, këmbët tuaja të djegura mund të jenë aq të dhimbshme sa dhimbja ndërhyn në gjumin tuaj. Me kushte të caktuara, këmbët e djegura mund të shoqërohen gjithashtu nga një ndjesi gjilpëre (paresthesia) ose mpirje, ose të dyja.

Këmbët e djegies gjithashtu mund të referohen si këmbët e ndjeshmërisë ose parestezia.

Ndërsa lodhja ose infeksioni i lëkurës mund të shkaktojë djegie të përkohshme ose këmbë të përflakura, këmbët e djegies janë më shpesh një shenjë e dëmtimit të nervit (neuropati periferike). Dëmtimi nervor ka shumë shkaqe të ndryshme, duke përfshirë diabetin, përdorimin kronik të alkoolit, ekspozimin ndaj toksinave të caktuara, disa mangësi vitaminë B ose infeksion HIV.

Shkaqet e mundshme të këmbëve të djegies:

Çrregullimi i përdorimit të alkoolit

Këmbët e atletit

Sëmundja Charcot-Marie-Tooth (një grup i çrregullimeve trashëgimore që ndikon në nervat në krahët dhe këmbët tuaja)

Sëmundje kronike të veshkave

Sindromi kompleks rajonal i dhimbjes (dhimbje kronike për shkak të një sistemi nervor jofunksional)

Neuropatia diabetike (dëmtimi nervor i shkaktuar nga diabeti)

HIV / AIDS

Hipotireoza (tiroidi joaktiv)

Sindromi i tunelit Tarsal

Anemia e mungesës së vitaminës.

Kërkoni kujdes mjekësor emergjent nëse:

Ndjesia e djegies në këmbët tuaja erdhi papritmas, veçanërisht nëse mund të keni qenë i ekspozuar ndaj disa lloj toksinash

Një plagë e hapur në këmbë duket të jetë e infektuar, veçanërisht nëse keni diabet.

Programoni një vizitë në zyrë nëse:

Vazhdoni të përjetoni këmbë të djegura, pavarësisht pas disa javëve të vetë-kujdesit

Vini re se simptoma është duke u bërë më intensive dhe e dhimbshme

Ndjeni që ndjesia e djegies ka filluar të përhapet në këmbët tuaja

Filloni të humbni ndjenjën në këmbë ose në këmbë.

Nëse këmbët tuaja të djegies vazhdojnë ose nëse nuk ka ndonjë shkak të dukshëm, atëherë doktori juaj do të duhet të bëjë teste për të përcaktuar nëse ndonjë nga kushtet e ndryshme që shkaktojnë neuropati periferike duhet të fajësohen./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë