Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Çka janë deluzionet dhe si t’i shërojmë ato?

Deluzionet janë besime të rreme dhe të paarsyeshme që dikush mban – madje edhe kur ka dëshmi se ato nuk janë reale. Deluzionet ndodhin në disa sëmundje mendore dhe mund të duhet të trajtohen nga një profesionist shëndetësor.

Cilat janë mashtrimet?

Përjashtimet janë bindje të fiksuara për diçka që nuk bazohet në realitet dhe se të tjerët në kulturën, fenë apo grupin tjetër shoqëror nuk ndajnë. Për shembull, dikush mund të mendojë se ata janë kapiten i skuadrës së rugbit, ose se një i huaj ka marrë përsipër trupin e dikujt në familjen e tyre.

Asnjë fakt apo arsyetim nuk mund të shkundë besimin e personit. Ky mashtrim duket plotësisht i vërtetë për ata, dhe ata mund të bëhen plotësisht të preokupuar me të.

Jo gjithkush që ka deluzione ka një sëmundje mendore. Disa njerëz në shoqëri kanë ide shumë të forta dhe të pazakonta. Por kur këto ide bëhen shqetësuese ose ndërhyjnë në jetën e përditshme, punën ose marrëdhëniet, ato mund të jenë shenjë e një sëmundjeje mendore që kërkon trajtim profesional.

Dëbimet mund të tregojnë se dikush ka psikozë, skizofreninë, çrregullime të humorit, çrregullime të personalitetit, çmenduri ose sëmundje të Parkinsonit.

Llojet e mashtrimeve

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme mashtrimi:

Mashtrimet e mëdha: personi beson se ata janë shumë të talentuar, të pasur apo me ndikim

Iluzionet paranojake: personi beson se të tjerët dëshirojnë t’i dëmtojnë ose t’i përndjekin

Iluzionet somatike: Personi beson se ka diçka të gabuar me një pjesë të trupit të tyre, ose që një pjesë e tyre mungon

Iluzionet e referimit: personi beson se mendimet ose veprimet e njerëzve të tjerë drejtohen ndaj tyre, ose se mesazhe të veçanta u dërgohen atyre nëpërmjet televizionit ose radios

Iluzionet e çuditshme: personi beson në diçka që është fizikisht e pamundur

Xhelozia e çuditshme: personi beson se partneri i tyre është duke qenë i pabesë, edhe kur kjo është e pamundur

Sindromi i keqidentifikimit: personi beson se dikush që e njeh është zëvendësuar nga një mashtrues i cili duket identik me atë person

Si trajtohen mashtrimet?

Hapi i parë është të shohësh një mjek. Mjeku mund ta referojë personin tek një profesionist i shëndetit mendor për të diagnostifikuar shkakun e deluzioneve.

Zgjedhja e profesionistëve shëndetësorë për trajtimin e iluzioneve do të varet nga kostoja e tyre, ku jeton pacienti dhe çfarë lloj sëmundjeje mendore është përfshirë. Mjeku do të jetë në gjendje të këshillojë për këtë.

Medikamentet shpesh përdoren për të kontrolluar iluzionet, duke përfshirë medikamentet antipsikotike, ilaqet kundër depresionit dhe stabilizuesit e humorit. Nganjëherë përdoren edhe terapitë tjera si terapia e sjelljes njohëse.

Nëse dikush është përpjekur të dëmtojë vetveten ose dikë tjetër ose mendoni se do të shkaktojnë dëme, menjëherë kërkoni ndihmë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë