Die, Nën 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Çka është sindromi i syrit të thatë?

Lotët që rrjedhin nga sytë ndihmojnë largimin e mikrobeve nga qepallat. Një nga ankesat më të zakonshme të syrit në mesin e njerëzve mbi moshën 40 është sindroma e syve të thatë e cila prodhon një ndjenjë kruarjeje dhe rëndesë në sytë tuaj. Çuditërisht, lotët që dalin shpesh janë një simptomë e kësaj gjendjeje.

Sindromi i syrit të thatë zakonisht ndodhë me moshën, sepse gjëndrat e lotëve tkurren. Kjo gjendje është gjithashtu më e zakonshme tek gratë, sidomos pas menopauzës.

Simptomat e syrit të thatë

Gërryerje e tepruar, ndjesi këmbëngulëse e vazhdueshme dhe / ose ndjesore në sy

Skuqje, djegie, ënjtje, kruajtje ose acarim (sikur një trup i huaj i hidhur është nën qepallë)

Vizion i turbullt

Ndjeshmëri ndaj dritës

Pamundësia për të mbajtur lente.

Çfarë i shkakton sytë e thatë?

Kjo gjendje e syve ndodh zakonisht për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të lotëve nga gjëndrat lotësjellëse. Gjithashtu, mund të jenë përgjegjës disa anomalitete të qepallës ose infeksione sipërfaqësore. Problemi mund të shfaqet gjithashtu si një efekt anësor i barnave të caktuara (diuretikët dhe ilaqet kundër depresionit) dhe mund të shoqërohet me artrit reumatoid.

Në këtë problem mund të ndikojë edhe mjedisi. Ekspozimi i tepërt ndaj mjedisit me pluhur ose të thatë, rrezet e diellit direkte ose ekstremet e erës dhe lagështia e ulët mund të shkaktojnë thatësi në sy. Kur kjo ndodh, lotët shpejt përmbytin sytë si një masë mbrojtëse, duke shpërfytyruar vizionin në proces dhe duke udhëhequr njerëzit që gabimisht të mendojnë se grisja e tepruar është një kusht i quajtur sy i lagësht ose epifora. Në realitet, lotët e tepruar maskojnë problemin.

Lartësitë e larta, klimatizimi dhe ndotja e ajrit gjithashtu mund të kontribuojnë në sytë e thatë duke rritur shkallën e avullimit.

Çfarë nëse nuk bëni asgjë?

Sytë e thatë mund të pastrohen edhe në kushte shtëpie. Por nëse keni tharje të vazhdueshme, duhet të merrni një diagnozë profesionale.

Më poshtë gjeni disa nga mënyrat se si ta trajtoni këtë gjendje:

Mbroni sytë nga era

 Nëse vëreni se sytë tuaj janë tharë për shkak të erërave të larta, sigurohuni që të mbani syze me mburoja mbrojtëse anësore. Këto mund t’i gjeni në shumë barnatore.

Shmangni ambientet e tymosura

Pirja e duhanit shkakton tharje të syve, ashtu siç bën tymi i cigareve të dorës së dytë.

Mbani kondicioner në shtëpinë tuaj

 Ajri i ftohtë i dimrit i shoqëruar me nxehtësi të brendshme mund të prodhojë një mjedis shumë të thatë, veçanërisht nëse dhomat janë të mbinxehura. Një kondicioner në shtëpi mund të ndihmojë në reduktimin e thatësisë, ashtu si mund të shmangë ngrohjen.

Bisedoni me mjekun tuaj për medikamentet tuaja

Disa kontraceptivë oralë dhe antidepresantë mund të kontribuojnë në syrin e thatë. Nëse është e mundur, provoni një ilaç alternativ që nuk prodhon këtë efekt anësor./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë