Hën, Nën 27, 2023
Banner Top
Banner Top
Çka është “Elektrokardiogrami”

Shkruar nga: Dr. Agon Bislimi

Elektrokardiogrami është ekzaminimi final për të identifikuar një infarkt

Shpeshherë drejtohemi për të bërë EKG edhe pse jo në të gjitha rastet është e domosdoshme. Rastet më të shumta që bëhet një EKG, janë tek të sëmurët me zemër. Për këtë kardiologët kanë dhënë disa këshilla se në cilat raste duhet bërë një ekokardiografi dhe elektrokardiogram.

EKG
Elektrokardiogrami është një njohje nga jashtë që bëhet nëpërmjet elektrodave të cilat vendosen në gjoks dhe tregojnë aktivitetin e zemrës. Pas lindjes dhe përhapjes së stimulit elektrik nga arteria tek vertrikolat ka bërë që të derivojë aktiviteti mekanik i zemrës, i ngjashëm me atë të një pompe. Paraqitja grafike e aktivitetit elektrik të zemrës dhe e evidentuar në një letër me katrorë quhet elektrokardiogram. Ajo mund të tregohet edhe skematikisht, në një kopje normale me kalk, të cilat janë të njohura nga çdo rrahje zemre tri valë pozitive, njëra është e drejtuar lart vijës bazë, e quajtur linjë isoelectric, dhe dy valët negative, të drejtuara më tepër në rënie. Duke interpretuar të dhënat e derivuara mund të kemi informacione të rëndësishme mbi shëndetin e zemrës.

Kur duhet bërë
Duhet ditur fillimisht që elektrokardiogrami vlerëson frekuencën kardiake, praninë e ndonjë sëmundjeje apo ritmi të çrregullt zemre, zmadhimin e zemrës ose disa prej pjesëve të saj, prania e çrregullimeve të elektroliteve, pra të ndryshimit në përqendrimin e joneve si natrium dhe kalium në gjak, në disa raste zbulon prezencën në zemër të një sulmi të mëparshëm.

Të dhënat
Mund të tregojë diçka nga e kaluara, pasi mund të dëshmojë me anë të valëve Q për infarktet e kaluara (ndonëse në shumë prej infarkteve që kalohen nuk lënë shenja në elektrokardiogram), tregon të dhëna mjaft të mira mbi situatën e tanishme. Ndërsa e ka paksa të vështirë që të parashikojë të ardhmen, por duhet të dihet që një ekzaminim i kryer sot jep të dhëna të vlefshme edhe për më tej. Sëmundjet që identifikon elektrokardiogrami janë aritmia, CHD në format e saj të ndryshme. Kur një atak në zemër është zgjeruar në të gjithë trashësinë e mureve të zemrës, elektrokardiogrami tregon anomalitë karakteristike. Elektrokardiogrami është ekzaminimi themelor për të diagnostikuar një sulm në zemër.

Së bashku me informatat e tjera të marra nga vlerësimi i pacientit dhe ekzaminimet e tjera, elektrokardiogrami mund gjithashtu të jetë i rëndësishëm për diagnostikimin e sëmundjeve të valvulave të zemrës (sëmundje të valvulës), në vlerësimin e dëmtimit të zemrës dhe hipertensionit.

Ekzaminimi
Për të kryer elektrokardiogram pacienti është i shtrirë mbi një krevat dhe aty i aplikohen katër elektroda në gjoks, elektrodat janë të lidhura me regjistrimin dhe paraqesin grafikisht në letër katrore aktivitetin elektrik të zemrës. Ky ekzaminim kryhet në disa minuta dhe është plotësisht pa dhimbje.

Cilat janë përfitimet?
Elektrokardiogrami është ekzaminimi më i thjeshtë, i shpejtë, i padëmshëm dhe i lirë, me anë të të cilit mund të merrni më shumë informacion në lidhje me gjendjen e zemrës së një personi.

Rreziqet
Asnjë rrezik i vetëm është se elektrokardiogrami, duke zbuluar aktivitetin kardiak për disa sekonda, nuk është në gjendje të identifikojë sëmundjet që shfaqen vetëm herë pas here, si disa aritmi. Në këto raste mund të jetë e përshtatshme për një EKG Holter dinamik. Për më tepër, elektrokardiogrami nuk është në gjendje për të identifikuar sëmundjet e zemrës që nuk janë dallueshëm në pjesën tjetër, në raste të tilla ai mund të jetë i dobishëm për të theksuar elektrokardiogramin dinamik. /Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë