Sht, Sht 23, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë ndodh me trupin tuaj kur largoni bukën e bardhë?

Gjithnjë e më shumë njerëzit kanë ndalur përdorimin e bukës dhe po përpiqen të ndjekin dietat që nuk përmbajnë karbohidrate.

Mijëra blogerë kanë ndarë shumë informacione rreth asaj që ka ndryshuar në jetën e tyre pasi që ata kanë vendosur të heqin dorë nga produktet me bazë mielli. Rezultatet janë me të vërtetë mbresëlënëse: lëkura e tyre bëhet më e shëndetshme, humbasin peshë dhe bëhen më energjik. Por, a punojnë me të vërtetë të gjitha këto këshilla?

Bright Side dëshiron të kuptoj të gjithë këtë gjë dhe të kuptojë nëse të gjitha llojet e bukës janë të dëmshme ose ndoshta vetëm disa të zgjedhura.

Ne do të donim të ndajmë disa fakte me ju – dhe ju jeni të lirë të vini në përfundim vetë.

Buka e bardhë vs. buka e zezë

Buka nga gruri dhe ajo e përbërë nga thekëri ose miell gruri janë absolutisht të mira. Këto produkte janë të shëndetshme, por kur bëhet fjalë për bukë të bardhë, kjo nuk është e mirë për ju. Në shekullin e 20-të, mielli dhe maja u ndryshuan dhe një kombinim i energjisë intensive dhe aditivëve zhvendosën plotësisht kohën në pjekjen e brumit. Kjo është arsyeja kryesore për ta hequr nga përdorimin.

Le ta shpjegojmë këtë fakt për ju.

Çfarë ndodh me trupin tuaj kur ndaloni përdorimin e bukës?

-Një produkt i papërdorshëm

Kur fillojnë të piqen, kokrrat e grurit kanë sasi të lartë të vitaminave. Por të gjitha substancat e dobishme thjesht zhduken kur përpunohen kokrrat. Madje edhe miellet e bardha të cilësisë premium mbajnë vetëm rreth 30% të substancave të dobishme që ato përmbajnë para se të përpunohen dhe fatkeqësisht këto substanca bëhen joaktive pas vetëm 2 javëve. Afati i perdorimit të miellit është rreth 12 muaj.

-Mungesa e shijes

Le të pranojmë se buka e bardhë nuk ka shije. Por kjo është arsyeja që shumë njerëz e duan. Nuk ju ndalon të shijoni shijen e mishit, supës ose djathit që hani.

– Toksikiteti

Bota moderne kërkon sa më shumë grurë të jetë e mundur. Për të rritur më shumë grurë në periudha më të shkurtra kohore, fermerët e spërkasin me pesticide. Dhe për ta mbrojtur atë nga brejtësit dhe kërpudhat, ajo trajtohet me substanca kimike të ndryshme. Përveç kësaj, për të bërë miellin e bardhë, prodhuesit zbardhin atë duke përdorur të njëjtat substanca që përdorim për larje: peroksid benzoyl, persulfates, dhe dioksid klori. Para se të blini bukë, sigurohuni që të jetë bërë me miell organik dhe jo miell të rafinuar. Mielli i rafinuar i nënshtrohet procedurave të përshkruara më sipër./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë