Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë ndikimi kanë stërvitjet tek personat e sëmurë nga zemra?

Dy të tretat e pacientëve me dëmtim të zemrës kanë probleme njohëse, sipas hulumtimit të paraqitur sot në EuroHeartCare 2019, një kongres shkencor i Shoqërisë Europiane të Kardiologjisë (ESC).

Pacientët me dëmtim të zemrës, të cilët ecnin tutje në një test gjashtë-minutësh, që tregon një nivel të mirë të të ushtruarit, si dhe ata që ishin më të rinj dhe më shumë të arsimuar, kishin shumë më pak gjasa që të kishin dëmtime njohëse. Rezultatet thonë që pacientët montues kanë funksion më të shëndetshëm të trurit.

Autori i studimit Profesor Ercole Vellone, i Universitetit të Romës “Tor Vergata”, Itali, tha: “Mesazhi për pacientët me dëmtim të zemrës është që të ushtrojnë. Nuk kemi dëshmi të drejtpërdrejta se aktiviteti fizik përmirëson njohjen në pacientët me dëmtim të zemrës, por ne e dimë se përmirëson cilësinë dhe kohëzgjatjen e jetës së tyre. Përveç kësaj, studimet në të rriturit e moshuar kanë treguar se stërvitja shoqërohet me njohje të përmirësuar – ne shpresojmë që të tregojmë të njëjtën gjë për pacientët me dëmtim të zemrës në studimet e ardhshme “.

Aftësitë kognitive që janë veçanërisht të dëmtuara në pacientët me dëmtim të zemrës janë kujtesa, shpejtësia e përpunimit (koha që duhet për të kuptuar dhe reaguar ndaj informacionit), dhe funksionet ekzekutive (duke i kushtuar vëmendje, planifikim, përcaktimin e qëllimeve, marrjen e vendimeve, fillimin e detyrave).

“Këto fusha janë të rëndësishme për të mësuar përmendësh informacionin e kujdesit shëndetësor dhe për të pasur kuptimin dhe reagimin korrekt të procesit të sëmundjes”, tha profesor Vellone. “Për shembull, pacientët me dëmtim konjitiv të butë mund të harrojnë të marrin ilaçe dhe nuk mund të kuptojnë se shtimi i peshës është një situatë alarmante që kërkon ndërhyrje të menjëhershme”.

Studimi thekson se mosfunksionimi njohës është një problem i zakonshëm në pacientët me dëmtim të zemrës – të paktën 67% kishin dëmtime të lehta. “Klinikët mund të kenë nevojë të përshtasin qasjen e tyre edukative me pacientët me dëmtim të zemrës – për shembull duke përfshirë një kujdestar familjar për të mbikëqyrur aderimin e pacientit në trajtimin e përshkruar,” tha profesor Vellone.

Studimi përdori të dhëna nga studimi HF-Wii, i cili regjistroi 605 pacientë me dëmtim të zemrës nga gjashtë vende. Mosha mesatare ishte 67 dhe 71% ishin meshkuj. Testimi i Vlerësimit Kognitiv të Montrealit u përdor për të matur funksionin njohës dhe aftësia ushtrimore u mat me testin gjashtë minutësh.

Profesor Vellone tha: “Ka një keqkuptim që pacientët me dëmtim të zemrës nuk duhet të ushtrojnë, kjo nuk është e qartë, gjej një aktivitet që të gëzon, që mund të bësh rregullisht, mund të ecësh, të notosh ose të vraposh, patjetër që kjo do të përmirësojë shëndetin tuaj dhe kujtesën tuaj, dhe do t’ju bëjë të ndiheni më mirë “./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë