Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Aritmia e sinusit – Çka duhet të dijmë?

Problemet me ritmin e zemrës (aritmia e zemrës) ndodhin kur impulset elektrike që koordinojnë rrahjet e zemrës nuk funksionojnë siç duhet, duke shkaktuar kështu rrahje më të shpejta, më të ngadalta apo të çrregullta të zemrës. Edhe aritmia e sinusit është një lloj aritmie.

Aritmia e sinusit nuk ka të bëjë me zgavrat e sinusit në fytyrë, por me nyjen sinoatriale ose sinusit në zemër. Nyja sinoatriale ose sinusit ndodhet në dhomën e sipërme në anën e djathtë të zemrës, e cila quhet atrium i duhur. Nyja e sinusit njihet si “kardiak” natyror i zemrës, që do të thotë se është përgjegjëse për ritmin e rrahjeve të zemrës së një personi.

Ritmi normal i sinusit është një ritëm i rregullt që gjendet tek njerëzit e shëndetshëm. Aritmia e sinusit do të thotë se ka një parregullsi në ritmin e zemrës, me origjinë nga nyja sinus.

Në përgjithësi, aritmitë e sinusit mund të jenë:

Takikardia e sinusit, e cila është një ritëm më i shpejtë i zemrës, duke rrahur më shumë se 100 rrahje në minutë

Bradikardia e sinusit, që është kur zemra rreh më ngadalë ose më pak se 60 rrahje në minutë.

Aritmia e sinusit respirator

Aritmia e sinusit respirator është në mënyrë efektive beninje, do të thotë se nuk është e dëmshme. Ndodh kur ritmi i zemrës së një personi lidhet me ciklin e frymëmarrjes së tyre. Me fjalë të tjera, kur personi merr frymë brenda, ritmi i zemrës së tyre rritet, dhe kur marrin frymë jashtë, ritmi zvogëlohet.

Aritmia e sinusit respirator është më e zakonshme tek fëmijët sesa të rriturit dhe ka tendencë të zhduket, pasi ata rriten.

Koha midis secilës rrahje zemre njihet si intervali P-P. Në shumicën e njerëzve, ekziston një ndryshim i vogël prej më pak se 0,16 sekonda. Në rastet e aritmisë së sinusit respirator, intervali P-P shpesh do të jetë më i gjatë se 0,16 sekonda kur personi merr frymë jashtë.

Ndërsa zemra shpejton, gjatë stërvitjes, për shembull, ritmi i rrahjeve të zemrës ka tendencë të bëhet më i rregullt.

Mënyra më e zakonshme për të diagnostikuar aritminë është marrja e një regjistrimi elektrik të ritmit të zemrës, duke përdorur një makinë të quajtur elektrokardiogram (ECG ose EKG).

Një EKG mat disa aspekte të ndryshme të zemrës, duke përfshirë shkallën, ritmin dhe intervalet midis rrahjeve.

Në rastet e aritmisë së sinusit respirator, rrahjet e zemrës në minutë janë zakonisht normale. Sidoqoftë, koha midis secilës rrahje mund të ndryshojë, duke treguar një aritmi. Koha midis secilës rrahje do të jetë më e shkurtër pasi personi thith dhe sa më gjatë që nxjerr.

Shpesh ka një ndryshim prej më shumë se 0.12 sekondave midis intervalit më të gjatë dhe intervalit më të shkurtër. Kjo do t’i japë mjekut shenjën më të qartë se personi ka aritmi të sinusit.

Ndërsa shkaku i saktë i aritmisë së sinusit respirator nuk dihet, studiuesit besojnë se mund të ndodhë që të rrisë efikasitetin ose të lejojë zemrën të bëjë më pak punë duke ruajtur nivelet e sakta të gazrave të gjakut.

Ekzistojnë shumë lloje të aritmisë që burojnë në rrugë të tjera elektrike të zemrës. Llojet kryesore përfshijnë:

Fibrilacioni atrial: Zemra rreh në mënyrë të parregullt për shkak të anomalive të përcjelljes;

Takikardia supraventrikulare: Ritmi i zemrës është jonormalisht i shpejtë kur pushon;

Blloku i zemrës: Kur zemra rrah më ngadalë;

Fibilizimi i ventrikulit: Zemra ka një ritëm të çorganizuar që çon në humbjen e vetëdijes dhe vdekjen nëse nuk mjekohet;

Faktorët që rrisin rrezikun e aritmisë përfshijnë:

  • pirja e alkoolit
  • përdorimi i duhanit
  • ushtrime të tepërta
  • konsumi i kafeinës
  • ilaçe të caktuara dhe ilaçe rekreative
  • mbipesha
  • sëmundjet virale
  • sulmi i mëparshëm në zemër ose dështimi i zemrës./Familja Jonë

Arkiva

Kategoritë