Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
A mund të ndikojnë  rrjetet sociale në atë se çfarë ha fëmija juaj?

Çdo prind pret që, në një moment, fëmija i tyre do të kërkojë një artikull ushqimor që ata shohin të reklamuar në internet ose në TV. Tani, një studim i kohëve të fundit zbulon se sa ndikim kanë rrjetet sociale në zgjedhjet e ushqimit të një fëmije.

Në një studim të bërë, studiuesit vëzhguan 176 fëmijë midis moshës 9 dhe 11 vjeç.

Fëmijët u caktuan rastësisht për të parë profile të ndryshme të “ndikuesve” të rrjeteve sociale me ushqime të shëndetshme ose produkte jo ushqimore.

Studimi zbuloi se fëmijët që shikonin postimet me shujta jo të shëndetshme hanin më shumë kalori dhe kishin rritur ndjeshëm marrjen e ushqimeve jo të shëndetshme sesa fëmijët që shikonin ushqimet e shëndetshme.

Psikologia e fëmijëve Kate Eshleman, PsyD, nuk mori pjesë në studim, por thotë se nuk është befasi që fëmijët të ndikohen nga reklamat.

“Reklamat kanë shumë ndikim te fëmijët,” thotë ajo.

“Ata e shohin dhe e dëshirojnë atë, dhe prindërit duhet të jenë të përgatitur të kufizojnë ato gjëra në shtëpi”.

 Dr. Eshleman thotë se shmangia e grackave të marketingut në rrjetet sociale zbret në komunikimin me fëmijët për zgjedhjet e shëndetshme. Kjo përfshin cilat sende ushqimore duhet të jenë në shtëpi dhe cilat nuk duhet.

Ajo thotë se prindërit duhet të dinë gjithmonë se çfarë shikojnë fëmijët e tyre në mënyrë që të flasin për përmbajtjen që ata po shohin.

“Në përgjithësi, është e rëndësishme që prindërit të dinë se çfarë shikojnë fëmijët e tyre – dhe kjo përfshin reklamat,” thotë ajo.

“Ju dëshironi të dini pse një fëmijë po pyet për këtë, ose pse ata po flasin për këtë. Dhe mënyra më e mirë për të kuptuar ato gjëra është të jesh i vetëdijshëm për ato që ata shikojnë. “

Dr Eshleman vëren se rezultatet e studimit nuk do të thotë që prindërit nuk duhet t’i lejojnë fëmijët e tyre të shohin përmbajtje në internet. Por ajo rekomandon të siguroheni që ata po e shikojnë atë në një kompjuter ose në një televizion ku mund ta përcjellni të gjithë – por jo në një telefon./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë