Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
6 këshilla për eshtra të shëndetshëm

Është një fakt i jetës: Ndërsa plakeni, kockat tuaja bëhen më të holla dhe humbasin densitetin e tyre. Me kalimin e kohës, bëheni më të prirur edhe ndaj lëndimeve.

Për fat të mirë, ju mund të ndërmerrni hapa për të ndaluar “rrallimin” e eshtrave tuaja, të quajtur osteopenia dhe për të parandaluar osteoporozën.

Nëse dëshironi që të keni eshtra të shëndetshme, filloni me këshillat më poshtë nga ekspertët e Klinikës Cleveland.

1. Hani shumë perime

Perimet janë burimi më i mirë i vitaminës C, e cila stimulon prodhimin e qelizave që formojnë kockat.

2. Bëni aktivitet fizik

Stërvitja është veçanërisht e rëndësishme për ata që vuajnë nga mangësia e nyjeve të ekstremitetit të poshtëm si artriti i gjurit, të cilat janë kushte që mund të kufizojnë aftësinë tuaj për të kryer ushtrime që mbajnë peshë.

“Kryesore është trajnimi i rezistencës – ose ngarkimi i kockave. Kjo do të thotë që ngritja e peshave më të lehta me përsëritje më të larta mund t’ju privojë nga përfitimet shëndetësore të kockave të siguruara nga trainimi i forcës, e cila përqendrohet në rritjen e rezistencës së peshave”, thotë fiziologu i stërvitjes Christopher Travers.

3. Shtoni vitaminën D në dietën tuaj

Për të ndihmuar thithjen e kalciumit, shumica e të rriturve kanë nevojë për 1000 deri në 2 000 IU të vitaminës D në ditë, thotë reumatologu Chad Deal, MD. Pilulat e kombinuara të kalciumit-vitaminës D zakonisht nuk e plotësojnë këtë kërkesë.Marrja e një shtese të vitaminës D do të sigurojë që ju të plotësoni nevojat tuaja të përditshme.

4. Filloni ushtrime me pesha

Ushtrimi që mbart peshën përcaktohet si një aktivitet që ju detyron të lëvizni kundër gravitetit, ose ju jep rezistencë ndërsa lëvizni. Ushtrimet që mbajnë peshë me ndikim të lartë janë më të mirat për ndërtimin e eshtrave. Këto duhet të jenë të kufizuara nëse jeni diagnostikuar me osteopeni ose osteoporozë.

Shembuj të ushtrimeve me ndikim të lartë përfshijnë:

Vrapimin

Ngjitje në shkallë

Vallëzimin

Sporte të tilla si tenisi ose basketbolli.

5. Mos e përdorni duhanin dhe mos pini shumë

Lajm i keq për zakonet e këqija: Humbja e densitetit të mineraleve të eshtrave shoqërohet me përdorimin e duhanit dhe konsumimin e tepërt të alkoolit. Nëse pini duhan, shikoni një program për t’ju ndihmuar të hiqni dorë. Nëse pini alkool, rekomandimi është që të mos pini më shumë se një gotë në ditë.

6..Merrni në konsideratë ilaçet

Gratë perimenopauzale mund të konsiderojnë terapi hormonale, veçanërisht nëse ato kanë simptoma të menopauzës (ndezje të nxehta), për të rritur nivelin e estrogjenit që zvogëlohet, e që lidhen me humbjen e kockave.Gratë dhe burrat e diagnostikuar me osteopeni ose osteoporozë mund të marrin ilaçe të ndryshme për të parandaluar frakturat e rrezikshme./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë