Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Vetëm një pilulë gjithëpërfshirëse për të parandaluar sëmundjet e zemrës?

Një pilulë gjithëpërfshirëse për të parandaluar sëmundjet e zemrës mund të jetë në dispozicion diku në të ardhmen tonë të largët, bëhet e ditur nga një punim botuar së fundmi në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë.

Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në të gjithë botën, duke shkaktuar 17.3 milion vdekje në vit. Edhe pse kemi një numër ilaçesh të cilat zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, shumë pacientë nuk marrin trajtimin e nevojshëm për të parandaluar ngjarje potencialisht kërcënuese për jetën, si sulmi në zemër.

 Kjo është arsyeja pse disa ekspertë propozojnë zhvillimin e një pilule të vetme, të gjitha në një, e cila mund të ndihmojë miliona individë të zvogëlojnë rrezikun e tyre kardiovaskular në të gjithë bordin.

Ideja e një pilule “magjike”, e përmendur nga ekspertët si polip, është bërë gjithnjë e më e popullarizuar në vitet e fundit si një mënyrë për të parandaluar crregullimet e zemrës tek individët me rrezik të lartë.

Pacientët me një histori të sëmundjes së zemrës, si sulmi në zemër dhe të mbijetuarit nga goditja në tru, rrezikohen nga përsëritja e një ngjarjeje të ngjashme. Ndërsa ata kanë shumë për të përfituar nga medikamentet për presion të gjakut dhe për uljen e kolesterolit, pak prej tyre marrin ilaçet që u duhen. Në fakt, një studim i kohëve të fundit tregoi se gati gjysma e pacientëve me rrezik të lartë nuk arritën t’i përmbahen siç duhet ilaçeve të zemrës së tyre.

Duke krijuar një pilulë për të adresuar shkaqet më të zakonshme të ngjarjeve në zemër, si presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë, ekspertët besojnë se mund të përmirësohen rezultatet.

“Nëse e bëjmë më të lehtë për pacientët të marrin ilaçe efektive, ata do t’u përmbahen ilaçeve dhe aq më mirë trajtimi do të funksionojë”.

Sigurisht, autorët pranojnë se ideja e një pilule të vetme për të parandaluar sëmundjet e zemrës është ende e re dhe kërkon hetime të mëtejshme. Por me mbështetjen e Federatës Botërore të Zemrës dhe autoriteteve të tjera shëndetësore, ekspertët besojnë se zhvillimi i një pilule të tillë ka potencialin për të ndryshuar fytyrën e kujdesit shëndetësor në të gjithë botën./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë