Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Tromboza e venave të thella

Tromboza e venave të thella (DVT) ndodh kur një mpiksje gjaku (tromb) formohet në një ose më shumë nga venat e thella në trupin tuaj, zakonisht në këmbët tuaja. Tromboza e venave të thella mund të shkaktojë dhimbje ose ënjtje në këmbë, por gjithashtu mund të ndodhë pa simptoma.

Ju mund të merrni DVT nëse keni kushte të caktuara mjekësore që ndikojnë në mpiksjen e gjakut. Një mpiksje gjaku në këmbët tuaja mund të ndodhë gjithashtu nëse nuk lëvizni për një kohë të gjatë, si për shembull pasi keni bërë një operacion ose një aksident, kur jeni duke udhëtuar në një distancë të gjatë ose kur jeni në pushim në shtrat.

Tromboza e venave të thella mund të jetë shumë serioze sepse mpiksjet e gjakut në venat tuaja mund të shkëputen, të udhëtojnë nëpër qarkullimin e gjakut dhe të mbërthehen në mushkëri, duke bllokuar rrjedhën e gjakut (emboli pulmonare). Megjithatë, emboli pulmonare mund të ndodhë pa asnjë dëshmi të DVT.

Kur DVT dhe emboli pulmonare ndodhin së bashku, quhet tromboembolizëm venoz (VTE).

Arkiva

Kategoritë