Sht, Sht 23, 2023
Banner Top
Banner Top
Si t’i mbajmë kockat të fortë?

Kockat bëjnë një punë kaq të mirë duke mbështetur çdo lëvizje tuaj, është e lehtë t’i merrni ato si të mirëqena. Por skeleti juaj është një ind i gjallë në nevojë të vazhdueshme për rimbushje: Që në fillim të moshës 25 vjeçare, ju mund të filloni të humbni më shumë kocka se sa ndërtoni, duke fituar kështu kocka më të holla dhe më të dobëta, ndërsa rriteni dhe ngrini rrezikun për osteoporozën (fjalë për fjalë ” kockave poroze “) ose thyerje të kockave.

Një dietë e ekuilibruar e pasur me ushqime të freskëta, është një bazë për shëndetin e mirë të kockave, thotë Jeri Nieves, Ph.D., një profesionist i kujdesit shëndetësor

Merr pjesën tënde të proteinës – por jo shumë

Proteina ndihmon prodhimin e fibrave të kolagjenit që sigurojnë një kornizë për kockat dhe marrja adekuate e proteinave është e rëndësishme për shëndetin e kockave. Në fakt, sipas disa studimeve të mëdha, të rriturit më të vjetër mbi moshën 80 vjeç me marrjen e proteinave të ulët kishin më shumë humbje të kockave dhe një rrezik më të lartë të thyerjeve sesa ata me proteina të mjaftueshme.

Përqëndrohuni në fruta

Disa studime kanë lidhur kiminë e lartë të frutave dhe perimeve me shëndet më të mirë të kockave. Ende po mësojmë se si prodhimi ndihmon në mbrojtje të skeletit tuaj:

“Disa dëshmi sugjerojnë se pemët dhe perimet krijojnë një mjedis që zvogëlon humbjen e kalciumit nga kocka”, shpjegon Nieves “Ose, mund të jetë që fenolet dhe flavonoidet bimore japin komponime që rrisin kockat. Prodhimi është gjithashtu i pasur me vitamina, minerale dhe antioksidantë, të cilat mund të ndihmojnë në forcimin e eshtrave dhe në ruajtjen e muskujve që i mbështesin ato. “

Hani ushqime të pasura me kalcium

Kur dieta juaj nuk përmban kalcium të mjaftueshëm për nevojat e trupit tuaj, kalciumi tërhiqet nga kockat tuaja. Studimet tregojnë se marrja e ulët e kalciumit shoqërohet me dendësi të ultë të eshtrave, humbje të kockave dhe eshtra të thyera.

Merrni vitaminat dhe mineralet tuaja

Frutat dhe perimet përmbajnë lëndë ushqyese që kërkimet sugjerojnë se janë të dobishme për kockat. /Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë