Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të ballafaqohemi me vetminë dhe drojën?

Si njerëz, ne kemi për qëllim të jemi krijesa shoqërore. Të pasurit miq na bën më të lumtur dhe më të shëndetshëm – në fakt, të qenit i lidhur shoqërisht është thelbësore për shëndetin tonë mendor dhe emocional. Megjithatë, shumë prej nesh janë të ndrojtur dhe introvertë shoqëror.

 Ne ndihemi të bezdisshëm rreth njerëzve të panjohur, të pasigurt për atë që të themi, ose të shqetësuar për atë që të tjerët mund të mendojnë për ne. Kjo mund të bëjë që ne të shmangim situatat sociale, të shkëputemi nga të tjerët dhe gradualisht të bëhemi të izoluar dhe të vetmuar.

Vetmia është një problem i zakonshëm midis njerëzve të të gjitha moshave dhe prejardhjeve, dhe megjithatë është diçka që shumica prej nesh heziton ta pranojë. Por vetmia nuk është asgjë për të ndjerë turp për këtë. Ndonjëherë, është rezultat i rrethanave të jashtme: ju jeni zhvendosur në një zonë të re, për shembull. Në raste të tilla, ka shumë hapa që mund të ndërmarrësh për të takuar njerëz të rinj dhe për t’i kthyer të panjohurit në miq.

Po sikur të luftoni me ndrojtje, pasiguri shoqërore ose një vështirësi të gjatë për të bërë miq? E vërteta është se askush nga ne nuk ka lindur me aftësi shoqërore. Ato janë gjëra që ne mësojmë me kalimin e kohës – dhe lajmi i mirë është që ju gjithashtu mund t’i mësoni ato. Pavarësisht sa nervozoheni në shoqërinë e të tjerëve, mund të mësoni të heshtni mendimet vetë-kritike, të rritni vetëvlerësimin tuaj dhe të bëheni më të sigurt në bashkëveprimet tuaja me të tjerët. Ju nuk keni pse të ndryshoni personalitetin tuaj, por duke mësuar aftësi të reja dhe duke adoptuar një këndvështrim të ndryshëm, mund të kapërceni ndrojtjen ose shqetësimin shoqëror, të dëboni vetminë dhe të shijoni miqësi të forta, përmbushëse.

Mësoni të pranoni veten

Kur të filloni të kuptoni se njerëzit NUK po shqyrtojnë dhe gjykojnë çdo fjalë dhe vepër tuajën, automatikisht do të ndiheni më pak nervozë nga shoqëria. Shumë shpesh, ne jemi kritikët tanë më të këqinjë. Ne jemi të vështirë për veten në një mënyrë që nuk do të ishim kurrë për të huajt – e lëre më për njerëzit që na interesojnë.

Të mësosh të pranosh veten nuk ndodh brenda natës – kërkon ndryshimin e të menduarit

Nuk është e nevojshme të jesh perfekt për tu pëlqyer. Në fakt, papërsosmëritë dhe kuarcet tona mund të jenë të gjalla. Edhe dobësitë tona mund të na afrojnë tek të tjerët. Kur dikush është i sinqertë dhe i hapur për dobësitë e tyre, është një përvojë lidhëse – veçanërisht nëse ata janë në gjendje të qeshin me veten e tyre. Nëse mund të pranoni me gëzim dhe papërsosmëritë tuaja, ka gjasa të zbuloni se edhe të tjerët do ta bëjnë. Ata madje mund t’ju pëlqejnë më edhe më shumë!

Si të përballeni me frikën tuaj më të madhe sociale

Kur bëhet fjalë për gjërat që na frikësojnë vërtet, ju dëshironi të përballeni me frikën tuaj në një mënyrë graduale, duke filluar nga situatat që janë pak stresuese dhe duke ndërtuar deri në skenarë më provokues të ankthit. Mos kaloni në hapin tjetër derisa të keni pasur një përvojë pozitive me hapin më poshtë. Për shembull, nëse biseda me njerëz të rinj në festa ju bën jashtëzakonisht të shqetësuar, këtu është një drejtues që mund të përdorni:

Shkoni në një mbrëmje dhe njoftohuni me disa njerëzShkoni në një parti dhe bëni një pyetje të thjeshtë (psh. “A e dini se sa është ora?”). Pasi të jenë përgjigjur, me mirënjohje falënderoij dhe pastaj shfajëso veten. Çelësi është ta bëjmë ndërveprimin të shkurtër dhe të ëmbël.

Kërkoji një shoku të të prezantojë me dikë në festë dhe të ndihmojë në lehtësimin e një bisede të shkurtër.

Zgjidh dikë në festë që duket miqësor dhe i afrueshëm. Prezantohu.

Bashkohuni me një grup miqësor, të afrueshëm. Këtë herë, përpiquni të merrni pjesë pak më shumë në bisedë.

Mundohuni të mos i merrni gjërat shumë personalisht. Personi tjetër mund të jetë duke kaluar një ditë të keqe, të shpërqendrohet nga problemet e tjera, ose thjesht të mos jetë në një gjendje shpirtërore biseduese. Gjithmonë mbani mend se refuzimi ka po aq shumë lidhje me personin tjetër, siç ka me ju.

Mbajini gjërat në perspektivë. Mendimi i dikujt tjetër nuk ju përcakton, dhe nuk do të thotë që askush tjetër nuk do të interesohet të jetë shoku juaj. Mësoni nga përvoja dhe provoni përsëri./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë