Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon shoqëria e keqe në shëndetin tuaj?

Në një numër studimesh, miqësia dhe mbështetja sociale kanë qenë të lidhura me rezultate më të mira të shëndetit fizik, siç janë nivelet më të ulëta të sëmundjeve të zemrës. Një studim zbuloi se burrat dhe gratë e reja që diskutuan për pjesë të vështira të jetës së tyre kishin pulsin dhe presionin e gjakut në nivel normal kur një mik mbështetës i shoqëronte ata. 

Miqësia është një faktor i rëndësishëm në shëndetin tonë fizik, por çfarë ndikimi ka ajo në shëndetin tonë mendor?

Një studim i vitit nga Journal of the National Medical Association anketoi 300 burra dhe gra në një klinikë shëndetësore falas në Buffalo, New York. Ata zbuluan se të anketuarit me mbështetje të pamjaftueshme sociale kishin të ngjarë të vuanin nga çrregullime të shëndetit mendor si ankthi dhe depresioni. Një miqësi e mirë kërkon një ekuilibër midis individëve – një ku plotësohen nevojat e secilit. Miqësitë e mira kanë një mori përfitimesh, siç janë rritja e ndjenjave të përkatësisë, qëllimi, rritja e niveleve të lumturisë, ulja e niveleve të stresit, përmirësimi i vetëvlerësimit dhe besimit.

Ndërsa miqtë e mirë mund t’ju ndihmojnë të kaloni ngjarjet traumatike dhe madje mund t’ju ndihmojnë të largoni një zakon të keq, miqësitë toksike mund t’ju lënë të ndjeheni të zhgënjyer, të ngulfatur, të pakënaqur dhe shpesh të pabarabartë. Miqësitë janë unike, sepse ato janë të lidhura me kaq shumë aspekte të jetës suaj – familjen, punën tuaj, hobitë. Kur keni një miqësi toksike, këto ndjenja mund të përshkojnë të gjitha këto fusha gjithashtu. Nëse një miqësi e veçantë po i plotëson nevojat tuaja, mund të jetë koha për të rivlerësuar nëse meriton një hapësirë ​​në jetën tuaj.

Miqësitë mund të kenë një ndikim të jashtëzakonshëm në jetën tonë – kjo është arsyeja pse ato janë kaq të rëndësishme për t’u siguruar që na bëjnë të ndjehemi të mbështetur, të kuptuar dhe të lumtur./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë