Hën, Maj 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ndikon konflikti në mes prindërve në shëndetin mendor të një fëmije?

Pavarësisht se sa e shëndetshme është marrëdhënia e një çifti, do të duhet të ketë disa grindje këtu e atje. Dhe disa mosmarrëveshje të rastit zakonisht nuk janë diçka e madhe. Por konflikti më serioz patjetër që u jep shumë fëmijëve.

Studimet tregojnë se grindjet e prindërve ndikojnë në shëndetin mendor të fëmijëve.

Mosmarrëveshjet fizike, fyerjet dhe taktikat siç është “trajtimi i heshtur”, janë vetëm disa nga ndërveprimet toksike që kanë të ngjarë të krijojnë disa dëme emocionale për një fëmijë në planin afatgjatë.

Disa hulumtime tregojnë që edhe një fëmijë i ri 6 muajsh mund të ndikohet negativisht nga argumente të ashpra prindërore. Por nuk janë vetëm fëmijët e vegjël që preken nga kjo – studimet e tjera tregojnë se të rriturit e rinj, deri në moshën 19 vjeç, mund të jenë të ndjeshëm ndaj konflikteve në martesën e prindërve të tyre.

Ja se si ndikojnë grindjet në shëndetin mendor të fëmijëve

Fëmijët janë emocionalisht të pasigurt –  Grindja dëmton ndjenjën e fëmijëve për sigurinë për stabilitetin e familjes. Fëmijët e ekspozuar ndaj grindjeve të vazhdueshme mund të shqetësohen për divorcin ose të pyesin veten kur do të marrë fund. Kjo mund tu sjellë vështirësi atyre që të kenë një sens normaliteti në familje pasi që përleshjet mund të jenë të paparashikueshme.

Marrëdhënia prind-fëmijë mund të preket – Situatat me konflikt të lartë janë stresuese edhe për prindërit. Dhe një prind i stresuar mund të mos kalojë shumë kohë me fëmijët. Për më tepër, cilësia e marrëdhënies mund të ndikohet pasi mund të jetë e vështirë për prindërit të tregojnë ngrohtësi dhe përzemërsi kur janë të zemëruar dhe të mërzitur me prindin tjetër.

Luftimi krijon një mjedis stresues – Dëgjimi i përleshjeve të shpeshta ose intensive është stresues për fëmijët. Stresi mund të ndikojë në mirëqenien e tyre fizike dhe psikologjike dhe të ndërhyjë në zhvillimin normal, të shëndetshëm.

Probleme të rritura në marrëdhënie – Të ekspozuarit ndaj përleshjeve të prindërve rrit shanset që fëmijët të trajtojnë të tjerët me armiqësi. Është e zakonshme që fëmijët tuaj do të fillojnë të zgjidhin grindjet me të tjerët me të njëjtën taktikë që ju kanë parë juve duke përdorur. Dhe ata mund të përpiqen të mbajnë marrëdhënie të shëndetshme kur janë edhe më të rritur nëse janë mësuar me grindjen familjare ose mund të luftojnë për të identifikuar se kujt mund t’i besojnë vërtet në jetë.

Shkallë më e lartë e problemeve të sjelljes – Konflikti i prindërve lidhet me rritjen e agresionit, delikuencës dhe sjelljes së problemeve te fëmijët. Për më tepër, fëmijët kanë më shumë të ngjarë të kenë probleme sociale dhe vështirësi në rritje për t’u përshtatur në shkollë.

Rritja e rrezikut të çrregullimeve të ngrënies – Disa studime kanë lidhur çrregullimet e të ngrënit, të tilla si anoreksia dhe bulimia, me mosmarrëveshjen e lartë të prindërve.

Shkallë më e lartë e abuzimit të substancave – Studiuesit kanë zbuluar se të jetosh në një shtëpi me nivele të larta konflikti rrit shanset e pirjes së duhanit, pirjes së tepërt dhe përdorimit të marijuanës.

Efektet fizike – Një fëmijë madje mund të ketë efekte fizike nga përleshjet, siç janë problemet e gjumit, dhimbjet e stomakut ose dhimbjet e kokës.

Rrezik më i madh i problemeve akademike – Studime të tjera kanë zbuluar që të jetosh në një familje me konflikt të lartë rrit mundësinë e braktisjes së shkollës së mesme dhe marrjes së notave të dobëta.

Një pikëpamje më negative për jetën – Fëmijët që janë rritur në shtëpi me konflikte të mëdha kanë më shumë gjasa të kenë pikëpamje negative për marrëdhëniet e tyre familjare. Ata gjithashtu kanë më shumë të ngjarë ta shohin veten në mënyrë negative./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë